Thaiföld

Délkelet-Ázsia nem szűkölködik káprázatos strandokban, de a pálmát minden bizonnyal Thaiföld tengerpartjai visszik el. És talán nem is ez Thaiföld legkiemelkedőbb vonzereje.


Thaiföld

Thaiföld úti célok:Thaiföld

Thaiföld, a mosoly országa

10 nyomós érv, hogy miért érdemes Thaiföldre utazni:

1. a legolcsóbb egzotikus nyaralóhely
2. számtalan honfitársunk "letesztelte", aki egyszer már járt itt, azóta is visszavágyik
3. itt található a világ 20 legszebb strand közé beválasztott tengerparton közül jó néhány (pl.: Diamond Beach, Ko Samet vagy  Rayavade Hotel strandja, Phi-Phi sziget (Forbes magazin)
4. Bangkok egy izgalmas, nyüzsgő metropolis, itt mindent lehet! Ki ne hagyja, ha nem járt még itt!
5. ha kulturális körutazásra vágyik, akkor is ez az egyik legjobb hely a világon, Ayutthaya (UNESCO világörökség), Sukhothai romváros (UNESCO világörökség), Chiang Mai, "Észak rózsájának" is nevezik, templomépítészetéről híres, stb.
6. Délkelet-Ázsia leglátogatottabb úticélja
7. nincs még egy hely, ahol ennyi érdekes kalandban lehet része, akár egy rövid idő alatt: krokodilok, elefántok, úszó piac, hajózás a Kwai folyón, éjszakai élet a bangkoki Khao San Road-on...
8. a thaiföldi emberek vendégszeretete, kedvessége, életkedve messze földön híres
9. a hőmérséklet nappal szinte sosem megy 31 fok alá, éjszaka is több, mint 22 fokra számíthatunk
10. a tengervíz-hőmérséklete állandóan 27-28 fok körül van!

Ne hagyja ki...

- Bangkokban a királyi palotát és templomát, a világhírű Wat Phra Keo-t. Itt őrzik a világ legnagyobb smaragdját, amiből Buddha szobrot faragtak ki.

- a szexbárok negyedét, a bangkoki Patpong roadot, ahol a lányok egészen különleges műsorral kápráztatják el a közönséget, ahol párok szeretkeznek a pulton, és ahol a legszebb lányok – fiúk.

- a hátizsákos turisták mekkáját, a Khao San Roadot Bangkokban. A mindössze 200 méteres utcában és mellékutcáiban több tucat étterem, éjjel-nappal nyitva tartó diszkó, száznál több ruha- és ékszerüzlet található. Valamint számos utazási iroda, amelyekben minden országba lehet vízumot és repülőjegyet váltani. Itt vannak a legolcsóbb szállások is (4 dollártól).

- a thai boxot. A rendkívül durva küzdősportot gamelánzene kíséri, a boxcsarnokban a hangulat leírhatatlan, sok a női néző is.

- A tom yam levest, mely a thai konyha különlegessége. Ez egy csípős-savanyú leves, melybe belevegyül a rák édessége, a tenger sóssága, a citromfű s a citromlevél enyhén kesernyés citrusaromája.

Klímatáblázat
                                        jan.   febr.  márc. ápr.  máj. jún.  júl. aug. szept. okt. nov. dec.

Csúcshőmérséklet       31   33     35    35     34   33     32    33       32    32    30  30

Minimum hőmérséklet 21   21     22     23    24    23     23     23    23      23    23  22

Vízhőmérséklet              26   27   27    28      28    28      28    28      28    27    27   27

Történelmi áttekintés:
Helyzetéből adódóan korán gyûjtõmedencéje lett a különbözõ kulturális hatásoknak, melyeknek közös vonása, hogy szellemileg a buddhizmus hatása alá tartoznak. Az építészetben elsõsorban téglát és stukkódíszítést használnak, a szobrászok fõként bronzzal dolgoznak. A monok 6-7.szd-i mûvészete indiai hatásokra utal, és az olykor hatalmas szobrok csak az elmélkedõ vagy a tanító Buddhát ábrázolják. A 13.szd-ban , Sukothaiban eredeti stílus alakult ki: itt jelentek meg elõször a hagyományos (ülõ, álló, pihenõ) Buddha szobrok mellett a könnyed járású Buddhák, lendületes vonalvezetésû öltözetben. Az ezt követõ Ayutthaya Birodalom csak ötvözte a korábbi stílusokat, de nem teremtett önálló irányzatot. Aztán Ayutthayát 1767-ben lerombolták, csak rommezõk maradtak belõle, eztán Bangkokban építették ki a királyi székhelyet. Az 1782-ben kezdõdõ Bangkok-korszak épületein érezhetõ az erõs európai hatás, a festészetben viszont a kínai befolyás érvényesült. A nagy királyi palotát 1882-ben vegyes európai-thaiföldi stílusban építették. A színházmûvészetben a 12.szd.óta két drámai forma alakult ki: az udvari és a népi. A klasszikus színház a dialógus, a zene , a tánc és a pantomim ötvözete, s gyakran használ maszkokat. Témáit az indiai mitológiából meríti. A thaiföldi árnyjátékban ember nagyságú, bõrbõl szabott bábokat használnak, a végtagok merevek, vagy mozgathatók. A thaiföldi zenét egészen a 20. szd-ig nem kottázták le. Célja: meghatározott érzelmekre hangolni a hallgatóságot. Jellemzõ hangszereik a Xilofon, a gong, a különleges fafúvós és húros hangszerek.

Kirándulási célpontok
Az ország központi része földrajzilag a Burma határolta nyugati hegyvidékes területtől kelet felé, az északkeleti síkságig terjed; észak felé pedig Nakhon Sawanig, ahol a Ping, Wang, Nan és Yom folyók a Chao Phraya folyóban egyesülnek (Királyok folyója). Dél felé a Parchuap Khirikhanig terjed, mely Thaiföld legkeskenyebb része, szélessége mintegy 60 km a nyugati hegyek és a Thai-öböl között. A Chao Phraya folyó nagyrészt a Középsősíkságot, a világ egyik legnagyobb rizs- és gyümölcstermelő vidékét öntözi. Bonyolult csatornahálózatot táplálva, biztosítja buja orchideák és konyhakerti növények vízellátását. Színteréül szolgál továbbá az úszó piacoknak. A központi vidék rendkívül gazdag történelmi látványosságokban. Ezek közé tartozik Nakhon Pathom, Kanchanaburi, Bang Pa-In, Ayutthaya, Saraburi, Lopburi és a legfontosabb Bangkok, Thaiföld fővárosa és kapuja.

Közlekedés
Bangkokban igen sûrû taxihálózat mûködik fix alapdíjjal. A taxióra nélküli gépkocsikban az árakat megegyezés szerint alakítják, ezért tanácsos a vezetõvel elõre megállapodni. Olcsóbban lehet közlekedni a tuk-tuk nevû motoros háromkerekû bérjármûvekkel, illetve az un.songthaev gyûjtõtaxikkal. Itt is érdemes a viteldíjat elõre kialkudni. Autóbérléskor figyelni kell a baloldali közlekedésre és arra, hogy a bérelt kocsi biztosítva legyen. Javasoljuk, hogy csak jó hírnévvel rendelkezõ cégek szolgáltatásait vegye igénybe.

Étkezés
A thaiföldi konyha a világ egyik leggazdagabb és legváltozatosabb konyhája. Megtalálhatók benne a kínai és az indiai konyha elemei is, ezek egészen tökélyre fejlesztették. A thaiföldiek egyszerre kis adagokat fogyasztanak, de viszonylag gyakran étkeznek. Különösen kedvelik a csípõs ételeket. Ha ellátogat egy helyi étterembe, minden ételt egyszerre tálalnak fel és felváltva fogyasztják (az édes ételeket a csípõs fogásokkal együtt szervírozzák, hogy az erõs falatokat enyhítsék). Természetesen megtalálja a nemzetközi konyha ismert ételeit, a szállodák többségében szerepelnek az étlapon. A rendes városi vízhálózat csapján folyó vizet fogyasztásra nem javasoljuk. Ásványvíz minden hotelben és étteremben kapható.

Turista információ 
Turista információt a Thaiföldi Turisztikai Hivatal (tat) bangkoki központi irodája, valamint 22 főbb város helyi kirendeltségei adnak (címek az útikalauz végén), továbbá a tat információs pultjánál a bangkoki repülőtéren és minden olyan repülőtéren, ahol TAT-kirendeltség van. Térképekkel, prospektusokkal, valamint hasznos információval szolgálnak a kirándulásokat, bevásárlást, étkezést és szállást illetően.
Valamennyi tat információs iroda a hét minden napján 8.30-16.30 óráig tart nyitva.

Üzleti órák
A legtöbb bangkoki kereskedelmi vállalatnál hetente 5 munkanapot dolgoznak. Az állami hivatalok általában hétfőtől péntekig (kivéve hivatalos ünnepnapokon) 8.30-16.30 óráig tartanak nyitva, az ebédszünet 12.00-13.00 óráig tart. A magánvállalatok többnyire ugyanilyen nyitva tartással üzemelnek, általában 8.00-17.00 óráig. Számos áruház várja a vásárlókat napi 12 órás nyitva tartással, a hét minden napján.

Business Centerek
A jelentősebb szállodák kiváló felszereltségű Business Centereket üzemeltetnek. Igénybe vehető szolgáltatás a titkárnői munka, gépírás, fénymásolás, fax küldése stb. Konferenciatermek és könyvtárak használata is biztosított.

Bevásárlási ötletek
A bangkoki áruházak és számos üzlet szabott árakon árusít, ám máshol az alkudozást nemcsak elfogadják, hanem el is várják. Néhány áruház egyes drága termékekre maga is gyakran ajánl fel árengedményt. Ilyenek például az ékszerek és az exkluzív bútorok. Az alkunak nincsenek rögzített szabályai, minden az alkutevő ügyességén és a kereskedő hangulatán múlik. A végső ár akár 30%-kal is kevesebb lehet az eredetinél. Még egy fontos dolog, amit érdemes szem előtt tartani: a thai emberek jómodorúak és kiváló humorérzékük van, ezzel szemben igen érzékenyek az emelt hangnemű, durva stílusra, így ezt az alku hevében feltétlen kerüljük el.
Ha van elég ideje, feltétlenül ajánljuk, hogy mielőtt bármi mellett döntene, nézzen körül még néhány üzletben.Forrás: Thaiföld ismertető - Start Utazás
Keresés
8 751 utazás 262 442 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak Napelemes rendszerek, energiahatékonysági beruházás