Ablak a Világra - Utazási magazin


Afrika sötét élményeiről I.Afrika sötét élményeiről I.

Az elmúlt évben az egzotikus országokba készülő utazók közel harmada afrikai úti célpontot választott magának. Ez nem meglepő, hiszen a sötét földrész mindenkinek az igényeit kielégíti: akik olcsón szeretnének pihenni vagy egy szafarira vágynak, azok általában Kenyába utaznak, ha valakinek a nyugalom, a türkizkék tenger és a korallzátonyok jelentik a legtöbbet, az Mauritius vagy Zanzibár szigetét választja, aki pedig a luxust szeretné élvezni, az a Seychelle-szigeteket látogatja meg. Afrika valóban egy más világ, amely elbűvöl egzotikus miliőjével, de amely egyben az egészségünkre komoly veszélyeket rejthet.

A szafarik kockázatosak?
A legtöbb utazó azért választja Kenyát vagy Tanzániát téli úti céljául, mert szeretne résztvenni egy valódi szafarin. A vadregényes kirándulásokon valódi felfedezőnek érezheti magát mindenki, hiszen dzsippeken szállítják a vendégeket, miközben körülöttük szabadon kószálnak az eddig csak állatkertből ismert egzotikus vadállatok: a zebrák, majmok, vízilovak, oroszlánok, gepárdok. Ezek a szafarik általában annál élvezetesebbek, minél inkább beljebb megyünk Afrika belsejébe, minél inkább megtapasztaljuk a zord szavannák varázsát, minél inkább átéljük a nomád életmódot.

Még a luxuskörülményeket biztosító szafari-telephelyeken is sátorban kell lakni, és helyben készülnek a finom ételek és italok, miközben a táborozók közelről is megcsodálhatják a körülöttük ólálkodó vadállatokat. Ha egy ilyen szafarin szeretnénk résztvenni, akkor komolyan fel kell készülnünk az utazásra egészségügyi szempontból is. Elengedhetetlenek a hepatitis A és  a hastífusz elleni oltások, mivel a szafarin bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy ellenőrizetlen forrásból származó ételt vagy italt fogyasztunk. Fontos, hogy felkészüljünk a véletlen balesetekre, sérülésekre, így jó, ha minél előbb beoltatjuk magunkat hepatitis B és veszettség ellen. A mocsaras területeken komoly veszélyt jelent a szúnyogok által terjesztett malária is, ami ellen gyógyszeres kezeléssel védekezhetünk, hiszen a sátrakban a szúnyogriasztó önmagában nem sokat ér! A közép-afrikai országokban még elterjedt a kolera és a sárgaláz is, amely ellen szintén védőoltással lehet védekezni.

Amennyiben kiválasztottuk, hogy télen melyik egzotikus afrikai paradicsomba szeretnénk ellátogatni, akkor az utazás előtt legalább egy hónappal látogassunk el a hozzánk közel eső megyei oltóközpontba, ahol pontos felvilágosítást kaphatunk a védőoltásokról és a szükséges gyógyszerekről. Annyi azonban biztosan elmondható, hogy az afrikai térségben általánosan ajánlott hepatitis A és B ellen, hastífusz és a malária ellen védekezni. A többi védőoltás felvétele pedig attól függ, hogy melyik területre utazunk pontosan.


© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak Napelemes rendszerek, energiahatékonysági beruházás