Maldív-szigetek

A fehér homokos tengerpart sekély, kristálytiszta vizű lagúna pompázatos vizivilággal, rengeteg napsütéssel. A megtestesült trópusi paradicsom.


Maldív-szigetek

Maldív-szigetek úti célok:Maldív-szigetek

 

Koralzátony-füzérAz Indiai-óceánban az Egyenlítõ magasságában 800 km hosszan húzódó koralzátony-füzér 1196 szigetet számlál. A köztársaság alapterülete 90 000 km2, ebbõl a szárazföldé csupán 298 km2.

A fehér homokos (finom koralltörmelék) tengerpartot sekély, kristálytiszta vízû lagúna övezi, pompázatos vízivilággal. A víz egész évben 27C körüli, a levegõ hõmérséklete is viszonylag állandó, 30C. Az állandó légmozgás mellett elõfordulhat langyos trópusi esõ, ennek köszönhetõ a szigetekre jellemzõ dús vegetáció. A korallzátonyok közül csupán 200-at népesítenek be az õslakosok. Ezen felül 87 szigeten valóságos "Paradicsom" várja a pihenésre vágyókat és a búvárkodás szerelmeseit.

Ezeken a szigeteken az egyedüli építmény maga a szálloda, a hozzá tartozó éttermekkel, bárokkal, sportlétesítményekkel.A szállodát tulajdonképpen trópusi kerttel övezett bungalók alkotják, melyek a part közelében, pálmafák alatt sorakoznak.

A szigeteket hajójáratok kötik össze; a hajózás központja Male. Nemzetközi repülõtér a Maléhoz közeli Hulule szigeten van. A fontosabb szigetek között rendszeres a hajójárat, de hajót bérelni lehet is. A szigeteken kerékpáron és gyalog közlekednek, Maléban van taxi is. A fõ turistaszezon októbertõl áprilisig tart, amikor kevés a csapadék.

A Maldív-szigetek legtöbb atollja egy nagy, gyűrű alakú korallzátonyból áll, amely számos kis szigetet támogat. A szigetek átlagosan csak egy-két négyzetkilométer területen terülnek el, és az átlagos tengerszint felett 1–1,5 m  között vannak. Bár a nagyobb atollok némelyike ​​északról délre körülbelül 50 km, keletről nyugatra pedig 30 km  hosszú, egyetlen sziget sem hosszabb nyolc kilométernél. 

A Maldív-szigeteken nincsenek dombok, de egyes szigeteken dűnék vannak, amelyek 2,4 métert  tudnak elérni a tengerszint felett, például Hithadhoo (Seenu Atoll) ÉNy-i partja az Addu-atollon. A szigetek túl kicsik ahhoz, hogy folyók legyenek, de némelyikükben kis tavak és mocsarak találhatók.

Átlagosan mindegyik atollnak körülbelül 5-10 lakott szigete van; az egyes atollok lakatlan szigetei körülbelül 20-60-at tesznek ki. Néhány atoll azonban egy nagy, elszigetelt szigetről áll, amelyet meredek korallpart vesz körül. Az ilyen típusú atollok legemlékezetesebb példája Fuvahmulah nagy szigete, amely az Egyenlítői-csatornán található.

A Maldív-szigetek trópusi növényzete a lakott és a lakatlan szigeteken különbözik. A lakott szigeteken apró banán-, papaya-, alsócomb- és citrusfák vannak a tanyák mellett, míg a rendelkezésre álló földfoltokban kenyérfa-fákat és kókuszpálmákat termesztenek. Másrészt a lakatlan szigeteken többnyire különféle bokrok (magū, boshi) és mangrove (kuredi, kandū) vannak a vízvonal mentén, valamint néhány kókuszfával.

Egyes szigetek mocsarasak, míg mások magasabbak a hullámhatás miatt felhalmozott homok és kavics miatt. A talaj gyakran nagyon lúgos, és a nitrogén-, kálium- és vashiány súlyosan korlátozza a mezőgazdasági potenciált. A föld tíz százalékát, vagyis körülbelül 26 km²-t taróval, banánnal, kókuszdióval és más gyümölcsökkel művelik. Csak a buja Fuvammulah-sziget termel gyümölcsöket, például narancsot és ananászt - részben azért, mert Fuvammulah terepe magasabban helyezkedik el, mint a többi sziget, így a talajvíz kevésbé esik be a tengervízbe. A népesség növekedésével azonban a megművelt területek még ezen a szigeten is gyorsan csökkennek.

A Maldív-szigeteket 26 természetes atoll alkotja, néhány sziget és elszigetelt zátony együtt.  Ezen atollok közül a legnagyobb a Boduthiladhunmathi, míg a legtöbb szigetet tartalmazó atoll a Huvadhu.
A Maldív-szigeteken a felszín felett minden föld korall eredetű. Egyes atollok között széles és mély csatornák vannak.

Egyes atollok időben számos sziget formájában és elszigetelt zátonyok formájában vannak, amelyek kisebb atoll képződmények közé sorolhatók.  A Maldív-szigetek atolljai meglehetősen szabályos láncot alkotnak, és főleg az északi és középső atollokban tömbszerű szerkezet látható.  Maga az "atoll" szó eredete a Maldív-szigetek nyelvén található. Az "Atoll" -t (dhivehi: atholhu) ma már sok nyelven használják világszerte.

Hagyományosan a maldív lakosok nevükön „-madulu” vagy „-mathi” végződésű atollokat neveznek, anélkül, hogy a végén feltennék az „Atoll” szót. Például helyes, ha egyszerűen Kolhumadulhu-t írunk, anélkül, hogy a végén hozzáadnánk az „Atholhu” szót. Ez a helyzet a Faadhippolhu néven ismert atollon is.

A Maldív-szigetek számos atolljának számos gyönyörű búvárterülete miatt ezt az országot világszerte a búvárok elsődleges célpontjaként forgalmazzák. Ezért az elmúlt néhány évtizedben számos útmutató és térkép jelent meg a legjobb búvárhelyekről, amelyek közül néhány nagyon pontos és sokféle hasznos tippet ad.


ÉSZAK-MALE-ATOLL
A Male-hoz legközelebb esõ atoll viszonylag rövid ideig tartó transzferrel elérhetõ, és itt található a legtöbb, turizmus számára megnyitott sziget.
Transzferidõ: kb. 20 perc-2,5 óra között „dhoni”-val vagy gyorshajóval.

ARI-ATOLL
Ez az atoll fekszik legmesszebb Male városától.
Transzferidõ: kb. 2,5 óra gyorshajóval vagy kb. 35 perc hydroplannal.

LHAVIYANI-ATOLL
Az Észak-Male-Atolltól északra fekszik, és gyorshajóval vagy hydroplannal lehet elérni. A Kuredu-sziget a Lhaviyani-Atoll északi részén helyezkedik el.
Transzferidõ: kb. 4-5 óra gyorshajóval vagy kb. 40 perc hydroplannal.

DÉL-NILANDHE-ATOLL
A mindeddig csaknem érintetlenül maradt atollhoz jelenleg 2 szálloda-sziget tartozik.
Transzferidõ: kb. 40 perc hydroplannal.

 Forrás: Maldív-szigetek ismertető - Start Utazás
Keresés
8 701 utazás 217 758 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak Napelemes rendszerek, energiahatékonysági beruházás