Beszámoló


Hurrá nyaraltunk


Shatzy (2) beszámolója
szerkesztés alatt


Értékelés: 5*

Földrajzi elhelyezkedés, szállás: Prága, Csehország

Téma: Mire vigyázz!

Utazás időpontja: 2008.02.14 - 2008.02.17



Szíves figyelmébe ajánlom ezt a blogot mindenkinek, aki nem akarja prágai( drámai????) útját kellemetlenkedéssel tölteni.

2008-as utazásunkat írom most le.

Budapest Népligettől némi késéssel indult a buszunk (Orangeways-ajánlott!mert olcsó és kitűnő)majd délután 1 kor érkeztünk meg Prágába. Az út teljesen kibírható, jó filmeket adnak ( Bourne filmek, 5. elem), ingyen jár kávé, forró csoki, stb.

Megérkezés Prágába:

FIGYELEM DOHÁNYOZNI TILOS!

Kedves kis rendőrpalánták előszeretettel akasztanak a nyakába 20. 000Ft-os büntetést annak , aki a korántsem jól tájékoztatott buszpályaudvaron rá mer gyújtani 7 órás utazás után! (én nem dohányzom!) Ennek elkerülése érdekében megkísérelhetsz érdeklődni SZMÓKIN' AREA után, de mivel senki egy mukkot sem nem ért( BUSZPÁLYAUDVARON!!!) se nem beszél,angolul (se, némettel is próbálkoztunk)így újabb tájékoztatás hiányában rá ne merjél ott gyújtani!

Metro:

Avagy hogyan legyél kaméleon:

Ha megkínoznak se látsszon rajtad, hogy tourist vagy! Akkor véged! (tényleg)

Odamész jegyet venni a hivatalos jegyeladókhoz.

Elküldenek váll emelgetve, hogy trafíííkkk!

Elmész a DOHÁNYBOLTBA!!(minek is ha nem lehet dohányozni?)jegyet venni, már ha meg tudod értetni magad úgy, hogy TICKET, TICKET!!

Tájékoztatás ohne.

Sajnos amiket itt leírok 100%-osan komolyak.

Lekezeled a jegyet, felszállsz a metróra, majd a célállomáson le, ahol elővennéd a térképet, de NEEEEE!!!! Mert nyomban ott terem egy ellenőr, aki senkit az ég világon nem ellenőriz, csak turistákat (tapasztalatból). Vettél egy jegyet, ahol az áll( a képet majd mellékelem!)20 perc, 30 perc és 5 megálló. Mi a 20 perces ,,lehetőséget" választottuk, ez 28. 000Ft-ba került ,mert hiába a jegy , mi 6 megállót mentünk( ami ugye korántsem 20 perc, mert 7 perc), de a kaller hajthatatlanul üvölt, hogy fizess, és már a rendőrt ki is hívta. Alkotmányunk még 49-ből már kimondta, hogy semmilyen személy(nem hivatalos) nem tartóztathat fel, így én vettem is a bátorságot továbbmenni, mert ugye volt kezelt jegyem. Hát a kis kedves ellenőr üvöltött, fenyegetett, már amit a szar angoltudásból kivettem. Egy órát álltunk az állomáson várva a rendőröket.( mi ez ha nem feltartóztatás, 1 órát???!!!!) Megjöttek, egy árva szót nem tudtak mondani se angolul, se németül, se magyarul, sehogy. Ők se értették, hogy mi a baj megszólalni azt meg pláne nem tudtak.

A hivatalos janiknak odaadtuk a személyinket a PASSPORT! –ra, úgy látom ide nem ért el az unió hatása, hogy passport már csak a 14 éven aluliaknak kell….

Sebaj. Kisilabizálták a HUN feliratból, hogy vajh honnan jöttünk, mire kedvesen felajánlották, hogy nem kell kifizetnünk, csak bevisznek minket( ami utólag jobb lehetőségnek bizonyult, mint a szállásunk). A vége ennek az lett, hogy 28.000Ft-os büntetés helyére ( 16 jegyünk mellé) csak 14.000Ft-ot kellett fizetnünk amiről papírt nem akartak adni, csak külön majrézásra, mi ez ha nem zsebbe megy?, tehát 2őnknek a teljes 4 napi kajapénzünk lett oda .Nem beszélve arról, hogy volt érvényesített jegyünk!! Még egyszer hozzáteszem kedves Magyar utas barátaim, hogy véletlenül se szólaljatok meg még angolul sem! Reménykedni lehet, hogy majd úgy intézkednek, de nem. CSak szépen magyarul, akkor kezdeni nem tudnak mit magukkal és ott kell őket hagyni.

Ez tényleg így történt, nem kitaláció.

Nagy nehezen eljutottunk a szállásra, amit a kiírás miatt nehezen is találtunk meg, ugyanis nem volt cégtábla. Egy régi romos bérháznál találtuk meg magunkat kulcs, recepció, lakók nélkül.

Kérdem én, ha recepció sem volt, akkor a reggelis opció a rendelésnél hova szól?

Bejutottunk, és 2 öreg néni próbált segíteni nekünk, hogy 5 metrómegállóval arrébb kell a kulcsokat átvenni. Erről sajnos a rendelésnél nem tájékoztattak, és egy újabb észrevétel, ha nincs ott a 2 néni, akkor máig ott állunk az ajtó előtt?( se csengő, se papír, hogy hová kell menni)

Csak képzeljétek magatokat a helyünkbe!

Szállásátvétel: DÖBBENETES.

Nem írom le inkább, a képek magukért beszélnek. Bővebben lásd a videót is.

A lift (megműtötték a bokám így jobb ha azzal közlekedem) háááát, egyszemélyes.

Ha a csomagot vinni akarod, akkor mi van?

Prága, emberek hozzáállás:

Majd mindenhol ugyanaz.

Angolnyelvtudás nem előny. Mint ott kiderítettük a lengyeleket nem szeretik, mert ők szerintük lopnak. Így senki se lepődjön meg, ha akár szuvenírshopba, vagy akár boltba megy is be és az első kérdés a Hi!! után( mi így köszöntünk, angolul) ha egyáltalán tudnak angolul, hogy Are you from Poland?( lengyelországból jöttetek?)vagyis, ha igen ,akkor inkább elkísérnek utadon a boltban, nehogy lenyúlj valamit. Ezzel mindenhol találkoztunk, mindenki megkérdezi.

Hozzállás:Nem szeretik a turistákat, egyátalán nem turistaország. Maradék pénzünkből, amit 20.000Ft híján(14.000-bünti, 1400-a 8 db jegy-6600 a 3 napos jegy)pöccre ki kellett számolnunk egy mecdonaldszra futotta az első estén. Miért?

Körülbelül egy órát kóvályogtunk, hogy melyik éttermet válasszuk, de sajnos ebből nem tudtam választani: podvernká, a sijenbe ziljencslá-180Kc

A másik, nincs hely. Megpróbáltunk egy csendes kis pizzériát, ahol a 4-es, 6-os asztaloknál ültek 2-en, köszi utólag is . Kérdeztük (angolul sajna), hogy össze lehet –e tolni asztalt, vagy van –e még asztal, de a pincér nem volt hajlandó még válaszolni se, megvonta a vállát és az ajtóra mutatott. Mentünk is. Így jutottunk ki a mcdonaldsba.

Másnap városnézést terveztünk, bár mínusz 2 fokban nem jutottunk messzire. Károly híd, templomok,stb.

Vennél egy hot dogot, ki van írva , ( angolul!!) hogy van classic-19Kc ért, és másik 25Kc ért.

A döbbenetes itt is az, hogy ha csehül kéred, akkor van 19-es ha máképp, akkor sajnos a 19-es már elfogyott és te csak a 25-öst kaphatod meg. Nem baj veszel kettőt, az 50Kc fizetsz egy 200-assal. Visszaad egy százassal kevesebbet!!!! számolod, visszafordulsz és akkor nagy morgás közepette előveszi a 100-ast. Megint átvertek volna…

Étterem:Árak nagyon magasak, egy gombás szószos csirke 1500Ft köret nélkül!!!! Aköret 400 Ftnál kezdődik és ez nem a károly hídon van, gondolhatod…

Egy palacsinta 700Ft, és ezért tényleg 1 db palacsintát kapsz.

A kiszolgálásról annyit, hogy mivel lerí rólad, hogy turista vagy messziről odatolják eléd az ételt, de többet ne is kérj. Fizetés:nem ám fogod magad és adsz jattot, hanem beleszámolják a számlába!!!!

Így néhol előfordul, hogy 500Ft-od csak úgy ugrik, mert ők annyit kérnek servicére, a másnapi reggelid ára úszott.

Harmadnap pizzát ettünk. Egy pizza ára 130KC(azaz most 1300Ft) feltét rajta? egy pizzán 4 szelet szalámi volt, másik nagy döbbenetünkre. Egy sör 39KC, és 3 deci kola is megközelítőleg 400 ft!!!!!!!!!! És ezt egy olcsó kis pizzériában.

Szerettünk volna egy igazi cseh remeket enni, de sajnos 4 próbálkozásunk ellenére sem tudták elmondani, hogy mi van benne, így aztán ha visszamentünk, és étlapot kértünk, akkor azt mondták, hogy nekünk nem hoznak! Ha akarunk, van sör.

Összefoglalva döbbenetesnek tartom azt a fajta hozzáállást, amit a turisták felé közvetítetnek. Az online foglalásról annyit, hogy ott vertek át először a szállással kapcsolatban, még recepciója sem volt, mindezt 25000 Ftért 3 éjszakára!!

Térkép nélkül sehova sem jutsz, dohányozni tilos, a jegyed semmit sem ér, ahogyan a pénzed sem. Lásd az éttermeket. Zsebesekkel a főtéren találkoztunk, turistáknak vannak álcázva, néhol a zsebedben, néhol a fotógépen a keze…. Az enyémben nem talált semmit.

Kérdéseket várom a zoldsaroltaszilvia@gmail.com-on nyugodtan kérdezzenek, válaszolok.




Hozzászólások a beszámolóhoz


2010.09.10 22:53 Laci (2)
Rövid leszek és velős! 1987 óta folyamatosan (utóbbi években ritkábban) járok, járunk, jártunk Csehországba, így Prágaba is, ahol tavaly tavasszal voltunk utoljára és lassan újabb út következik.

Egy esetet kivéve amikor egy pályaudvari étteremben (nem volt idő bemenni a városba) a kitett és a bent lévő étlap árfekvése között jelentős eltérés volt, 23 év alatt soha kellemetlen élmény nem volt, sem szálláson, sem metróban, sem utcán, sem sehol. Sok mindenben előttünk járó, s nekünk pozitív példaként követendő és szolgáló esetet, történetet tudnék mesélni, s örömmel fogadtak,mikor megtudták magyar vagyok (lengyeleket tényleg nem szeretik) egyet nem szeretnek a csehek, ha valaki megjátsza magát és másnak mutatja magát a valóságban, ha magyar, ha lengyel, ha szllovák, német, angol, japán bárki.

A kultúra és vendégszeretet magasfokán állnak és előttünk járnak, még ha több helyen nem beszélnek idegen nyelvet, de még ebben is előttünk haladnak és tapasztalataim szerin nem érzik tehernek a turistát. Hány ellen példát tudnék sorolni pl Olaszországból.

Csak javaslom mndenkinek Csehországot és Prágát, ahol állandóan temérdek a turista. Olykor inkább túlhajszoltnak éreztem egyes hivatalos vagy vendéglátó szakembert. Jó utat!

2008.05.15 01:50 Bajusz (1)
Kedve Shatzy! Megdöbbenve olvastam beszámolóját prágai városlátogatásukról. Jómagam többször jártam már a cseh fővárosban, és mindannyiszor kellemes élményekben volt kizárólag részem. Csak csatlakozni tudok az előttem szólóhoz, a metrópénztárnál segítőkészek az emberek, a szállások rendben vannak, tiszták, kultúráltak. A magam részéről nem tapasztaltam turista-utálatot a helyiek részéről, én például remekül elbeszélgettem a CD-árussal, és a tányérleszedő fiúval az önkiszolgáló étteremben (mindkettő beszélt angolul!) a Városháza tér mögötti utcácskában (olcsó hely és remekül főznek!). Azt gondolom, aki külföldön mekdonáldcba és pizzériába megy vacsorázni, az fölöslegesen indult el otthonról. Egy ország megismeréséhez hozzá tartozik annak gasztronómiai feltérképezése is, és valóban, ez pénzbe kerül, a jó konyha itthon se auchan-áron érhető el. És még egy gondolat. Prága az év minden szakaszában tele van turistával. Bizonyára így volt ez az Önök látogatása idején is. Ugye nem gondolja, hogy az a sok ember mind véletlenül került oda, vagy ne adj' isten hasonló élményekkel tért haza? Talán nem kéne saját, egyedi esetével másokat eltántorítani az utazás, más országok, emberek, kultúrák megismerésének a lehetőségétől...

2008.04.23 07:56 Pinterimre (1)
Szomorúan olvastam útibeszámolod.

Kedvenc úticélom Prága. Ha tehetném évente több alkalommal is elmennék.

Legutobb 2007 oktoberében voltam 4 napot.

Minden alkalommal eddig egyénileg a neten foglaltam szállást. Soha nem volt semmi gond, azt kaptam amit vártam, tökéletes vendégltást, vendégszeretetet.

Dohányzom, és ott is rendszeresen azt tettem.

Lehet, hogy ez valami új rendelet, mert nekem ebből nem volt gondom soha. Bármerre jártunk az angol beszélték ( még a parkoló őr is), és szerintem a németet is értik, csak nem szeretik.

A metróban ellenőrt nem láttam , de a jegyváltó automatánál segítőkészek az emberek. Legutobb egy hajléktalan kinézetű úr jött oda, mert látta, hogy nem tudunk eligazodni a gépnél.

Segített, majd a hálából felé nyújtott pár koronát elöször visszautasította, majd elfogadta, és nagyon megköszönte.

Oktoberben egy belvárosi szállodában voltunk ami tökéletes volt, de két éve például egy opatov-i szállóban foglaltunk szállást. Az is rendben volt, pedig olcsó hely volt.

Az éttermekben a kiszolgálás jó, a pincérek udvariasak. Amit a Lengyelekről írtál, ilyennel nem találkoztam.

És amiről nem írtál, az a város. Szóval gyönyörű.

Biztos, hogy egy városról beszélünk?

2008.05.15 12:45 evi (6)
Kedves Shatzy!

Én sem hagyhatom szó nélkül az itt leírtakat, mert régi nagy vágyam volt Prágába eljutni, tavaly tavasszal sikerült is, de effajta negatív tapsztalatokkal én nem rendelkezem.

Mielőtt elindul az ember érdemes utánanézni, akár útikönyvből, akár a netről, hogy milyen tömegközlekedés van és hogyan lehet használni. Mi ezt tettük, az útikönyven és a neten is megtaláltam, hogy azok számára, akik sokat szeretnének jönni-menni a városban, azoknak a Prága kártya a legideálisabb megoldás. Több verziója létezik, mi a 3 naposat választottak, ami minden tömegközlekedési eszközre érvényes volt, sőt még néhány helyre belépőül is szolgált.

A vendégláttással kapcsolatban is teljesen más benyomásaink voltak. Mindhárom napon éttermben voltunk, többek közt a Svejk-ben és az U-Flekuben is, mindkét helyen étlapról ettünk, nem volt sem horror ára, (mint pl. egy tengerparti üdülőhelyen), sem a minőségével nem volt gond. A pincérek nagyon kedvesek voltak, még annak ellenére is, hogy mindkét hely dugig volt. Sajnos én elég gyatrán beszélek angolul, de így is mindenhol boldogultam.

Sajnálom, hogy ilyen tapsztalatai voltak, mert ez a város szereintem gyönyörű, azóta is visszavágyom, remélem még sokszor lesz lehetőségem felkeresni, mert a 4 nap igen rövid, sajnos csak a látnivalók kb. felét sikerült felkeresni.
Még nincs hozzászólás. Legyél Te az első, aki véleményt mond!