Svédország

Nagyon hideg, nagyon nagy, nagyon drága, nyáron nagyon zöld, télen nagyon sötét. Svédországban minden nagyon.


Svédország

Svédország úti célok:Svédország

Államforma
Svédország államformája alkotmányos monarchia, az állam élén a monarcha (király vagy királynõ) áll, akinek szerepe inkább szimbolikus. A kormányfõi tisztséget a miniszterelnök tölti be, akinek személyére a parlament (Riksdag) elnöke tesz javaslatot, amelyrõl az egész Riksdag dönt. A Riksdag 349 tagját négy évre választják. A helyi ügyeket önkormányzatok intézik. A választójog 18 éves koruktól kezdve illeti meg a választópolgárokat.

A svédek fõvárosa
Istókhalom, ahogy a nyelvújíts korában átnevezték. Stockholm a középkortól az ország fõvárosa, mely a Balti-tenger partján fekszik, és a Skandináv-félsziget legjelentõsebb kereskedelmi és tengerészeti központja. A város a legszebb arcát a tenger felõl mutatja. Az óváros, a Gammla Stan, a 13. századból származó középkori épületeivel és utcáival csábítja a turistákat. A múltat idézi az 1760-ban épült királyi palota, mely az eredeti, a tûz martalékává vált palota újjáépítetett változata. A fõvárostól keletre fekvõ Djurgarden nemcsak egy gyönyörû park, hanem számos látványos múzeum otthona. Itt alapították a világ elsõ skanzenjét, mely kiállításokból, állatkertbõl, akváriumból, erdészeti pavilonból és dohánymúzeumból áll. A park nyugati részén található a Vasamuseet, amely a tengerészek 17.századi életébe enged bepillantást.

Vadstena
Svédország egyik legszebb, legkellemesebb városa. Reneszánsz kastélya a Vadstena slott, ahonnan gyönyörû kilátás nyílik a kikötõre és a Vattern-tóra. A 15. századi apátság (klosterkyrkan) a gótikus és reneszánsz építészet ötvözete. A régi királyi rezidencia, a Bjalboattens Palats, is itt található.

Göteborg
Svédország második legnagyobb városa, csodálatos kikötõjérõl és bevásárló utcájáról híres. Svédország legnépszerûbb, a világ egyik legjobb szórakoztatóparkja, a Liseberg, is itt található. Semmiképpen ne hagyjuk ki a történelmi gyûjteményeirõl híres Ostindiska Husetet, valamint a Konstmuseetet, mely többek között Rubens, Van Gogh és Rembrandt festményeit állítja ki.

Visby
Visbyben több mint 40 torony és templomrom található. A Gottlands Fornsal történeti múzeum a korai vikingkort mutatja be.

Öland
Öland kis szigete a vaskori erõdítményrõl, Graborgról, nevezetes. A Borgholm kastélyt is látogassuk meg, ha a szigeten járunk.

A Svéd Király
XVI. Károly Gusztáv, 1946. április 30-án született a Hága Palotában. Tanulmányait a stockholmi királyi palotában kezdi meg, majd 1966-ban érettségizik a Sigtuna Bennlakásos Gimnáziumban. Az érettségit követõen a katonai szolgálatot választja, két és fél év kiképzésen vesz részt a hadseregben, a haditengerészetnél és a légierõnél, különös hangsúlyt fektetett a tengerészetre, amelyben tiszti fokozatot ért el, és számos hajón szolgált. 1968 és 1969 között Károly Gusztáv felsõfokú tanulmányokat folytatott történelem, szociológia, politikatudomány, pénzügyi jog és közgazdaság témakörökben az Uppsalai Egyetemen, majd a Stockholmi Egyetemen közgazdaságtant is tanult. Károly Gusztáv részt vett a svéd állandó ENSZ-képviselet munkájában, dolgozott a londoni svéd nagykövetségen és Franciaországban is. 1973-ban, VI. Gusztáv Adolf halálát követõen, 27 évesen lett Svédország királya. 1976-ban feleségül vette a német Silvia Sommerlath-ot, akitõl három gyermeke született. XVI. Károly Gusztáv kedveli a vadászatot, a vitorlázást és a síelést. Világszerte ismert környezetvédõ tevékenységérõl, a WWF szervezet svédországi ágának tiszteletbeli elnökeForrás: Svédország ismertető - Start Utazás
Keresés
10 972 utazás 381 160 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak