Ablak a Világra - Utazási magazin


Ciprus, Aphrodité istennő szigeteCiprus, Aphrodité istennő szigete

Ciprust kissé közhelyesen a „szerelem szigeteként” emlegetik, pedig ez az aprócska sziget sokkal többet ígér egy könnyed, felhőtlen tengerparti nyaralásnál: ősrégi mítoszokat, antik romokat, erdők mélyén rejtőző templomokat, kolostorokat: egy több évezredes történelem és kultúra felfedezésre váró emlékeit.

Ciprust Aphrodité földjének is nevezik, hiszen a mitológia szerint a város alatt húzódó tengeröbölben a habokból kiemelkedve és egy kagylóhéjban a partra evezve jött világra a szépség és szerelem istennője, Aphrodité.

A legrégebbi településnyomok a kőkorszakra datálhatóak, mint például a 9.000 éves múltra visszatekintő Choirokoitia, amely ma a világörökség része.

Sok elnyomás után 1960-ban Ciprus kivívja függetlenségét, amely azonban nem tart sokáig, mert a függetlenség újabb konfliktusok előtt nyitott utat: a görög ciprióták Görögországgal akartak egyesülni, a török népesség viszont erről hallani sem akart. 1974-ben két részre szakadt a sziget: északi harmadát elfoglalták a törökök, a déli rész pedig a görögöké maradt. A béketárgyalások ellenére az újraegyesítést nem sikerült elérni, így Ciprus megosztottsága mind a mai napig nem szűnt meg. A legkülönösebb Nicosia, a főváros helyzete, hiszen itt – mivel a „zöld vonal” éppen keresztülfut a városon – alig néhány lépés választja el egymástól az ellenséges területeket.

A természeti szépségekben is bővelkedő sziget szíve egy hatalmas zöld hegy, a Troodos, amelynek legmagasabb pontja a csaknem 2000 méteres Olympos.

Ciprus legnagyobb és leghíresebb kolostora, a Kykkos, ahol egy olyan Szűz Máriát ábrázoló ikont is őriznek, amelyet állítólag maga Szent Lukács festett annakidején.


Keresés
11 733 utazás 304 942 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?
Utazási magazin
További úti célok


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak