Nicosia


Nicosia úti célok:Nicosia

Ciprus fővárosa: Nicosia 
Különleges fekvésű – a szárazföld közepén található város, melyet a „zöld vonal” oszt ketté: északon török, délen görög lakosság él. Egyetlen ponton lehet átjutni az egyik oldalról a másikra, a Lera Poalace Hotelnél. A fallal körülvett város görög oldalán a Ledra és a vele párhuzamos utca sohasem csendes: ezek a forgalom elől elzárt bevásárló utcák.

Az Eleftheria térről (Szabadság tér) lehet bejutni az új városrészből a régibe, ahol azonnal megpillanthatjuk a D’Avila bástyát. A tér alatt húzódik a száraz sáncárok, amely egykor a várost védte. Manapság ezen a téren amolyan találkahely működik, az emberek itt randevúznak egymással.

Mit érdemes megnézni az óvárosban?
A Kyprianos téren áll Makarios érsek Palotája, bemenni csak kivételes alkalmakkor lehet. Ugyanitt a Szent János Katedrális (Agios Ioannis) helyén egykor bencés apátság állt, később a görögkeleti egyházé lett és freskóit a 18. Sz-ban restaurálták. Érdemes megtekinteni. A Famagusta Kapu egykor a város főbejárata volt, ma kulturális központként szolgál. A Kornak udvarház az péen maradt 18. Sz-beli török lakóépítészet egyik legszebb példája. Török emlék még az  Omerze mecset, mely eredetileg Ágoston rendi templom volt, amíg Musztafa pasa minaretet hozzá és a templomot mecsetté alakították.

Az Eleftheria tértől indul nyugat felé a város egyik szórakoztató negyede, melyet a régi Nicosia hangulatának felidézése céljából hoztak létre, sok régi épület felújításával, korhű szellemben, régi ciprusi stílusban.
Aki mindezt megnézi, képet kap a régi igazi ciprusi életről, a nem tengerparti város adta lehetőségekről.Forrás: Nicosia ismertető - Start Utazás
Keresés
5 544 utazás 334 998 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak