Mauritius

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhetô. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.


Mauritius

Mauritius úti célok:Mauritius

Mauritius: utazás az édenkertbe

 „Isten először megalkotta Mauritiust, majd lemásolta és létrehozta belőle az Édenkertet.” 

A Madagaszkártól 900 km-re keltre, az Indiai-óceánban fekvő szigetállam egy mesebeli világra emlékeztet. A két nagyobb és több kisebb szigetből álló ország a fehér homokú tengerpartjával, egyedülálló élővilágával, a nyüzsgő nagyvárosával és egzotikus vulkáni kúpjaival az édenkert benyomását kelti. A fő sziget észak-déli irányban 58 km, kelet-nyugati irányban 47 km, nagy része a Dél-nyugat felé fokozatosan emelkedő fennsík. Az örök nyár szigete változatos domborzati formákkal rendelkezik. Legmagasabb pontja 828 méter magas vulkanikus csúcs, de nem működik aktív tűzhányó. Mauritius északi részén korallzátonyokkal szegélyezett homokos part terül el.

A sziget egyedülálló élővilággal rendelkezik. A mindössze másfél négyzetkilométeres sziget egyúttal három fa-, három gyík- és két kígyófaj egyetlen élőhelye, de 200 védett növény és több mint húsz őshonos állat kap életteret a Black River Gorges Nemzeti Parkban. Varázslatos madárvilága mostanra jócskán megfogyatkozott. A röpképtelen Dodó mellett több papagájfaj is áldozatul esett a vadászatnak. A Mauritiusi légitársaság emblémáján egy vörös farkú trópusi madár látható. Több betelepített állatfaj, mint például a szarvas, a vaddisznó a nyúl vagy a kecske is alkalmazkodott a trópusi klímához, az óceánban gyönyörű halakkal és óriásteknőssel is találkozhatnak a búvárkodni vágyók.

 A szigeten élők több országból érkeztek, de nincs kulturális keveredés. A lakosság túlnyomó többsége indiai, de akadnak kínai, kreol és francia lakosok is. Mauritius egyetlen autópályáját magyar vállalkozók építették a 70’-es években, ők azóta is kint élnek. Port Louisban, a nagyváros forgatagában együtt dolgozó emberek a szabad idejüket hagyományos világukban töltik így megtalálható az indiai, kínai, kreol és francia konyha és zene és hangulat. 
A helyi konyha kedvelt ételei közé tartozik a muszlim eredetű biryani, az indiai currys csirke, a kínai sült malac, a kreol roston sült marhahús valamint a francia stílusban készített zöldségek. A sör és a rum nagyon finom és olcsó, a bort viszont importálják és így drága. Szintén e sokszínűségnek köszönhető, hogy a látnivalók között pagodák, mecsetek, templomok és katedrálisok is szép számmal találhatóak.

A mauritiusi hotelek-szállodák alkalmazottai a cseppet sem tolakodó eleganciát tökéletes kiszolgálással ötvözik. Sokszor több hektárnyi területű kertek övezik ezeket a luxusépületeket. Szemet gyönyörködtető színekkel díszített reggeli- és vacsorabüfé várja a nyaralókat.

Mauritiusi utazás esetén sok sportolási lehetőség közül választhat. S a választás már csak azért is nehezünkre eshet, merthogy szinte kivétel nélkül minden ingyen van, az a néhány dolog pedig, amelyért fizetni kell, csupán aprópénzbe kerül. Az abszolút befutó persze a golf. Mauritiuson egy golfkedvelő mindent megtalál, amiről valaha is álmodozott. A pályák első osztályúak, a kölcsönözhető kellékek és a kiszolgálás is kifogástalan. A világ minden tájáról érkeznek a búvárok, hogy megcsodálják a víz alatti világ fantasztikus képeit, többek között a korallkerteket. A horgászok is kipróbálhatják tudományukat, de hajózni, úszni vagy csak a tengerparton sétálni is kitűnő időtöltés.


Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhetô. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Az Indiai-óceán gyöngyszeme

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és állatvilágában is megmutatkozik. Mauritiust nevezték már "Ezüst földnek", a Hattyúk szigetének, majd 1598-ban a holland kereskedők által kapta mai nevét.

A sziget 67 km hosszú és 46 km széles, alapterülete 1865 km2. Először hollandok, majd franciák, később pedig az angolok gyarmatosították és csak 1968-ban vált függetlenné. 1992 óta köztársaság. A sziget fővárosa Port Louis , amely örökségként még ma is az Indiai-óceán kapuja. Elővárosaival egy lüktető, forgalmas nyugat-európai kikötővároshoz hasonlít. Ez a sziget kereskedelmi és üzleti központja is. A szigetlakók szeretettel fogadják a távolról ide érkező turistát. A vulkanikus eredetű sziget 160 km hosszú, fehér homokos tengerpartján kívül még csodálatos látnivalókat kínál az idelátogató számára. Káprázatos látványt nyújtanak a botanikus kertek, a cukornád- és trópusi gyümölcs ültetvények hatalmas területei.

A sziget érintetlen erdeiben szarvasok, vaddisznók és makákó majmok élik világukat szabadon. A sziget őshonos nagytestű galambféle madara, a DODO madár mára sajnos már a kipusztult fajok egyike. Ennek a madárnak a jelképe sok helyen feltűnik, pl. a Mauritius légitársaságnak is ez a madár a jelképe. Mind a pihenni vágyóknak, mind a búvárprogramokat kedvelőknek csodálatos üdülést, varázslatos élményeket kínál ez az egzotikus világ. Mauritiust még nevezhetjük az "Örök nyár" szigetének is, hiszen a tengerpart vonulatában az éves átlaghőmérséklet 19-31 Celsius fok körüli. A nyár novembertől áprilisig, a tél pedig májustól októberig tart.

Ez a gyönyörû sziget az Indiai-óceán egyik legszebb, egyre többek által ismert turisztikai desztinációja. Régebben, ha az ember trópusi szigetet említett, mindenki a karibi térségre vagy a Csendes-óceánra gondolt. Mára ez megváltozott, kedvezõ árai és csodálatos környezete évrõl-évre több turistát vonz, és napjainkban már Mauival és Martinique-el említik egy lapon. Bár Afrikához esik a legközelebb, történelmében és életében a brit, a francia és az indiai hatás érvényesül leginkább. Az éttermekben, kávéházakban a legismertebb szigetországi és francia ételeket élvezhetjük miközben indiai zene szól. Érdemes tehát iderepülni, mivel a kellemes tengerparti pihenést ez az érdekes hármasság még egyedibbé teszi.

Kreol bűvölet... Az illatok titokzatosan ölelik körül az utazót. A segatánc zenéje s a kreol dallam lágyan fészkeli be magát a fülekbe, a napsugár és a szellô simogatása pedig kellemesen borzongató. Itt minden nap lenyűgözôen más és más, de mindig lágy és álmodozó. Maga a trópusi bűvölet. Mauritius.
A hullámok sustorgása, egy kreol szépség lágy mosolya arra ösztönöz, hogy magunk is úgy érezzük, hogy részei vagyunk az Édenkertnek. Az olyan szigeteken, mint Mauritius, a nyaralók álmodoznak az elveszett Paradicsomról, ahol az érintetlen természet a bôségét és a színességét pazarolja. A turisták sokasága a szigetnek meg sem kottyan.

Lagunák és esőerdők... Bizarr, fekete vulkánhegy és valószínűtlenül kék lagúnák ölelkeznek. A sziget déli részén az esôerdôk kristálytiszta folyói páfrányzöld szurdokban rohannak alá, hogy aztán lépcsôzetes vízeséssé szépüljenek. Mesét zúg a vízesés, amelynek finom ködfátylán át feltűnik a szivárvány hídja. Végtelen zöld cukornádföldek a fekete hegyek fennsíkján, tűzszínű virágallék, lávakôbôl épült templomok, a hófehér, koloniál villák a bambuszcserjék mögött - olyan látványosság ez Rainer Schauer ismert író szerint, amely könnyen "szenvedélybeteggé" teheti a nézelôdôt.

Aligha nevezhetô túlzásnak, ha Mauritiust az Indiai-óceán gyöngyszemének titulálják. Becses és ritka ékszer, egy álomutazás célja ezen a sártekén. Akik már jártak ott, soha nem feledik el, akik pedig szeretnék meglátogatni, izgatottan készülôdnek. Élesítsük ki összes érzékünket és szippantsuk magunkba Mauritiust.

Strandok és hullámok... Itt szó szerinti a pihenés jelentése. A nyugati parton hosszan elhúzódó strandok, szelíden lejtô homokos partjuk puhán olvad össze a lagúna vizével. Északon, a sziget belseje felé hatalmas síkság, csak ittott bontja meg egy-egy kisebb domb a végtelen rónát. Másutt, ameddig a szem ellát, cukornádföldek terülnek el, a napsütéstôl és a szél irányától függôen váltogatva színüket a sötétzöldtôl a rózsaszínűig. A déli partvidék ettôl némileg eltérô képet mutat. A körben húzódó sziklazátonyok néhol foghíjasak, ezért aztán itt már érezni lehet az Indiai-óceán hullámainak erejét. Vadul, sôt, féktelenül ér partot a víz.

Akit elbűvöl az óceán ereje, s a megannyi mély benyomást keltő látvány, úgy is dönthet, hogy vízi útvonalon - hajókirándulással - ismerkedik a szigettel. A tenger színe változó: a fekete ébentôl a kéken és türkiszen át egészen az elefántcsont árnyalatáig kápráztatja a hajózót. A korallok bíbora, zöldje és aranysárgája olyan tiszta, mint maga a víz, amelyben a halrajok a szivárvány összes színében pompáznak.

Elvarázsolt vendégek... A mauritiusi szállodák alkalmazottai a cseppet sem tolakodó eleganciát tökéletes kiszolgálással ötvözik és ezzel a varázstudománnyal kényeztetik a vendégeiket. Sokszor több hektárnyi területű, tékozlóan beültetett kertek övezik ezeket a luxusépületeket. Soha nem érzett virágillat lengi körül a vendéget, és a nevetô szemű szállodai alkalmazottak megpróbálják kitalálni legtitkosabb kívánságainkat is. Szemet gyönyörködtetô színekkel díszített reggeli- és vacsorabüfé várja a nyaralókat, többek között sosem látott színű és formájú kagylókkal. Apró, de fontos részlet, amely hozzájárul ahhoz, hogy már-már úgy érezzük, ez maga a tökély.

Négy nemzet konyhája... Mauritiuson, a francia, az indiai, a kínai és a kreol. S létezik-e nemesebb kihívás a gyomor számára, mint hogy kóstolgatva, ízlelgetve rájöjjön az ételek finomságára és különbözôségére?

A bőségesen használt fűszerek és ezek különbözô keverékei adják meg a mauritiusi konyha titkának nyitját. Legnépszerűbb természetesen a chili, amely ezen a szigeten vadon terem - nem is kell termeszteni. Ám az étekízek sorát az olyan enyhébb fűszerek is gazdagítják, mint például a gyömbér, a kurkuma vagy a mustármag Persze minden más is megtalálható Mauritiuson, lehengerlô mennyiségben.

Az ételek a különlegességüket - s nemcsak az elôkelô szállodák konyhái, hanem az útmenti kifôzdék is - igazából a hihetetlenül bôséges piacoknak köszönhetik. A bennszülött konyha abszolút befutója a Chatini, illetve ismertebb nevén a Chutney. Ez az izgatóan illatozó édes-pikáns készítmény szinte minden ételt még élvezhetôbbé tesz. Aki csak egyszer is kóstolta, szinte bizonyos, hogy hazatérve maga is megpróbálkozik majd az elkészítésével.

A helyi konyha kedvelt étke a muszlim eredetű biryani, az indiai currys csirke, a kínai sült malac, a kreol roston sült marhahús valamint a francia stílusban készített zöldségek. A sör és a rum nagyon finom és olcsó, a bort viszont importálják és így drága

Golf és merülés... Aki a kondiciójára is, s nem csak a gyomrára gondol, Mauritius szigetén megszámlálhatalanul sok sportolási lehetôség közül választhat. S a választás már csak azért is nehezünkre eshet, merthogy szinte kivétel nélkül minden ingyen van. Az a néhány dolog pedig, amelyért fizetni kell, csupán aprópénzbe kerül. Az abszolút befutó persze a golf. Mauritiuson egy golfkedvelô mindent megtalál, amirôl valaha is álmodozott. A pályák elsô osztályúak, sok profi golfozó megfordult már itt. A játékosokat klubok várják, tökéletes kiszolgálással, sôt a kölcsönözhetô kellékek is kivétel nélkül elsô osztályúak.

Visszatérve a vízre, vagyis inkább a víz alá: a világ minden tájáról érkeznek a búvárok, hogy megcsodálják a víz alatti világ fantasztikus képeit, többek között a korallkerteket. Akinek esetleg nincs búvárfelszerelése, annak hamarjában kerítenek, mégpedig igen jól karban tartott holmit. S ne felejsük ki a horgászást sem. A legjobb fogás novembertôl áprilisig ígérkezik. A versenypecások februárban járnak igazán jól. Ám bármilyen sportba is szerelmesednek bele, önök is azt fogják sóhajtani, amit itt kivétel nélkül mindenki: jövôre, veled, ugyanitt.

Ünnepek... Hires a decemberben és januárban tartott Teemeedee és a hinduk által rendezett Thaipoosam Cavadee. Fergeteges felvonulással, tűzijátékkal, evéssel-ivással ünneplik a kínai Újévet. A sziget hindu vallású népe Shiva tiszteletére minden évben elzarándokol a vulkanikus eredetű Grand Bassin tóhoz, hogy egy flaska vizet vihessen haza a szent vízből.

Port-Louis
A fõváros, a sziget északnyugati részén fekszik. Napközben nyüzsgõ, forgalmas kereskedelmi központ, éjszaka pedig a szórakozásé a város. A Le Caudan sétányon forr a levegõ, rengeteg kaszinó, mozi, üzlet, bár, étterem és disco szórakoztatja a vendégeket. A piac szerves részét képezi a város életének, forgatagában mindenféle egzotikus gyümölcsöt, zöldséget, halat, ajándéktárgyat és fûszert vásárolhatunk. A Természettörténeti Múzeum a 17. századtól kezdve mutatja be a galambok, dodók és egyéb különleges madárfajok életét. Érdemes megtekinteni a Postamúzeumot is, ahol nagyon régi bélyegkollekciókat mutatnak be. Akiket az iszlám építészet érdekel, mindenképpen látogassa meg az 1850-ben épült Jummah mecsetet valamint az Adelaide erõdöt. A város északkeleti részének legnevezetesebb látnivalója Pére Laval sírja, ahol évrõl-évre zarándokok ezrei próbálnak erõt meríteni az emlékhelybõl.

Botanikus kert
A Seewoosagur Ramgoolam botanikus kert a Pamplemousses nevû kicsiny falucska mellett található. A kert különleges növényeivel Mauritius egyik legfontosabb látnivalója.

Moka
Moka a fõvárostól délre fekszik. Egyeteme mellett az indiai bevándorlók múzeumáról híres. Akit érdekel a történelem, az tekintse meg a Le Réduit épületet, melyet 1874-ben építettek, de jó ha tudjuk, hogy az épület csak évente két napot tart nyitva márciusban és októberben. Az 1830-as években épült Eureka Házat 1986-ban nyitották meg a nagyközönség elõtt. Kiállítási anyaga mûvészeti, zenei alkotásokból, antik térképekbõl és kínai valamint indiai háztartási eszközökbõl áll.

Curepipe
Curepipe nevezetességei: a Hotel de Ville, a botanikus kert, a Trou aux Cerfs valamint a Tamarind vízesés.Forrás: Mauritius ismertető - Start Utazás
Keresés
7 478 utazás 345 188 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak