Ablak a Világra - Utazási magazin


Kalymnos, a természet ereje művészetet alkot


Kapcsolódó cikkekKalymnos, a természet ereje művészetet alkot

„Sfugari i tomari.” Vagy kihalászod a szivacsot vagy meghalsz. Kalymnos sziget lakosai ezzel a gondolattal igazolják szoros kapcsolatukat a tengerrel és a szivacshalászattal. E sziklás szigeten a szinte kizárólagos megélhetést mindig is a tenger biztosította. Emellett a tenger mélye sok történelmi kincset, szobrot és hajóroncsot is rejt. 

Kos-szigetről rövid, csaknem egy órás kellemes hajózással érjük el a Kalimnos fővárosát, Pothiát, melynek épületei méltóságteljesen kúsznak fel a meredek sziklaoldalra. A sziget látképe már messziről is magával ragadó, eredetisége csábító. Az első perctől kezdve elragadtató az eredetisége, hangulata messziről árad. A természet nagy örömét lelte a partszakasz kialakításában, szinte eljátszadozott vele, üde zöld oázisokat alakítva a zord sziklák tövében. A gondos emberi kezek pedig tovább csinosították e páratlan természeti képződményeket.

Kis kiterjedése (110 km2) ellenére Kalymnos a Dodekanisszosz-szigetcsoport egyik legismertebb és egyben talán legeredetibb tagja. Amíg a nyugati part romantikus öblökkel, strandokkal, falucskákkal van tele, addig a keleti oldal vadregényes és felfedezésre vár. Éppen ezért is meglepő, hogy pont itt található a Vathi narancsvölgy, mely Kalymnos fjordjaként ismert.

Teljesen más látványt nyújt a fővárostól dél-nyugatra húzódó Vlyhadia-öböl, amely fürdőzésre csábít de a helyi múzeum gyűjteménye is páratlan élményt nyújt. Pothia főváros tengerparti sétánya csábítóan hívogat színes kávézóival és tavernáival. Ám ne hagyják ki a helyi múzeumot sem, mely számos, a tenger mélyéről előkerült leletet őriz és egyben dokumentálja a kalymnosi búvárkodás gazdag történetét is.

A fővárosból az út a tengerparton, majd falvakon és zöldellő völgyeken keresztül folytatódik. Káprázatos helyeken fürödhetnek, napozhatnak vagy lazán lógathatják lábukat a számos taverna egyikében megpihenve. A sziget lakói évről évre igyekeznek valami újat építeni, hogy minél több vendéget csábítsanak erre a páratlan helyre. Már működik saját repülőtere, mely egyenlőre csak belföldi járatokat fogad. Befejezték azt az útszakaszt is, amely a sziget keleti részét köti össze észak-nyugattal.

Myrties, Massuri, Melitsahas vagy Kantuni nyaralóhelyek az igazi nyaralás hangulatát árasztják. Kalymnos sziget hegyei pedig ideális feltételeket nyújtanak a hegymászás szerelmeseinek. Aki ide látogat, annak lelke és szeme megleli a tenger és a hegyek által kínalt tökéletes harmóniát egy görögösen görög szigeten.

7 tipp
- a Tengerészeti múzeum Vlyhadiában
- Búvár múzeum Pothia fővárosban
- egy nap Pserimos szigetén
- frappé a „Cafe Ciao” teraszán Pothiában
- Emporio falu a sziget északi részén
- az „Akti” strand a sziget keleti partján
- Telendos sziget nudista strandjai és az itt található a híres „Uncle George” étterem


Forrás:   

© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak