Ablak a Világra - Utazási magazin


Dél-Kréta, illata akár Afrikáé


Kapcsolódó cikkekDél-Kréta, illata akár Afrikáé

Kréta, Európa legdélibb csücske. A sziget gazdag történelme több ezer éves múltra tekint vissza. A Krétai- és a Líbiai-tenger mossa partjait, miközben évente 3000 órán keresztül süt a Nap. Itt minden megfér egymás mellett olajfa- és szőlő-ligetek, termékeny földek, virágos kertek, vad sziklazátonyok, romantikus és érintetlen öblök. Ami látogatóit igazán rabul ejti az a  sziget sajátos varázsa. Dél-Kréta egy hely, amelyet még nem bélyegeztek meg a tömegturizmus jelei. Ha a kozmopolita Herakliontól délre veszik az irányt, a táj vadregényesebbé válik. Romantikus öblök, vad sziklák, szerpentinek váltják egymást. Utak keresztezik egymást és hirtelen nem tudod, merre menjél inkább. Az ismeretlen tájak és  hegyi falvak felfedezésre várnak.  

Kréta Görögország legnagyobb szigete. Rendkívül gazdag történelemmel büszkélkedik. Virágzását leginkább a mínoszi időszakban élte meg, mely Európa területén a legrégebbi ismert civilizáció volt. A mínoszi időszakból sok mítosz maradt, melyek Mínos királyról, Theseusról, a szörnyű Minotaurusról, és Homérosz által is említett Daidalosról és Ikarosról szólnak. Napjainkig a Knossosi palota és a Heraklioni múzeum őrzi ezen idők értékes leleteit. Római, bizánci és török uralom következett, majd végül 1913-ban lett végérvényesen Görögország tagja.

A krétaiak rendkívül büszke nép. Sokan magukról azt vallják, hogy ők krétaiak, nem görögök. A szigetnek számos híres szülötte van. Talán mindenkinek ismerősen hangzik Nikos Kazantzakis író neve és az ő híres Zorba, a görög című könyve, továbbá El Greco (Domenicos Theotokopoulos) görög-spanyol festő, Odysseas Elitis, Nobel díjas író és még sokan mások. Már a XVI. században, a nagy utazások időszakában sok-sok európai felkereste Krétát. Elbűvölve a látottaktól, élményeiket több krónikában is feljegyezték.

Herakliontól kb. 70 km-re található a festői kikötőváros Agios Nikolaos, mely számtalan luxusszállodájáról, villáiról és gyönyörű környékéről ismert. Közvetlenül a város központjában találják a Voulismeni tavacskát is. A mondák szerint maga Athéné istennő fürdött benne valaha. A város sajátos hangulatát a bárok, tavernák, éttermek, kávézók és üzletek teszik teljessé.

Agios Nikolaos egy olyan helyen fekszik, ahonnan a legrövidebb a távolság az északi és a nyugati part között. A Mirabello öböl partján található a híres Spinalonga sziget is, amely 1903-1957 közt lepratelepként működött.

Ha innen délre veszik az irányt, Ierapetrába jutnak el. Ez Európa legdélebben fekvő városa. A történelem folyamán nagyon fontos szerepet játszott, amire a velencei erőd, a mecset és a minarett valamint a régészeti múzeum emlékeztet. A monda szerint Napóleon is eltöltött itt egy éjszakát Egyiptomba vezető útja során. A mai Ierapetra egy modern városka, 12 000 állandó lakossal, tengerparti sétánya mentén számtalan üzlettel, étteremmel és kávézóval.

Kelet felé, egészen Makris Yialosig a tengerpart bűbájos öblökkel, homokos és kavicsos strandokkal tűzdelt, Kutsunari és Ferma pedig fenyőerdőiről nevezetes, továbbá Agia Fotia, Galini, Mavro Kalympo és Analipsi. A sziget belső részei felé haladva számtalan olajfa- és citrus-ligetre bukkannak, illetve nem szokatlan a hatalmas fóliák látványa sem, ahol különféle zöldséget termelnek, melyek exportra kerülnek. Az itteni, igen termékeny földnek köszönhetően Ierapetra és környéke a sziget egyik fontos mezőgazdasági központjának számít.

Az itt élő emberek saját tempójuknak megfelelően élnek, lehet, hogy pont ennek köszönhető, hogy ilyen magas életkort érnek el. Féltve őrzik tradícióikat, nagyon büszkék konyhájukra, házilag készült specialitásokra. A cédrusfáiról ismert Chrissi sziget csak 15 km-re fekszik a tengerparttól. Fedezzék fel a Minoszi civilizációt, a Líbiai-tenger meleg habjait, Vai-t, a pálmafákkal ékesített pompás tengerpartot vagy Lassithi kecses szélmalmait. Bárhová is mennek, Kréta biztosan lenyűgözi Önöket és visszavágynak majd erre az idilli szigetre.

6 tipp
- húsból készült specialitások megkóstolása Anatoli falucskában
- elmaradhatatlan a helyi gyümölcsök és zöldségek piaca
- hajókirándulás Chrissi szigetre
- ebéd Myrtos faluban
- „taccos” nevezetű krétai specialitás megízlelése (ropogós kenyér olajbogyóval, paradicsommal és oregánóval), ami egy pohárka ouzzóval „csúszik” igazán
- a mesés kelet felfedezése autóval (Vai, Sithia, ...)


Forrás:   

© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak