Ablak a Világra - Utazási magazin
Nemzetek konyhája: görög receptek I.
Kapcsolódó cikkek
Nemzetek konyhája: görög receptek I.
Csirkehúsos pita
A piták tulajdonképpen a görögök rétese. A piták kedvelt kiegészítői szoktak lenni egy-egy ünnepi asztalnak, laktatóak és napokig elállnak, inkább langyosan és hidegen fogyasztják őket. Sokkal inkább főételként fogyasztják őket mint édességként, ezért több a sós pita mint az édes rétes. Nem csavarják fel mint a magyar réteseket hanem a lapok között bőségesen megkenik olívaolajjal majd 3 lapot alulra helyeznek, rá a tölteléket és 3 lapot felülre.
Hozzávalók:
1 csirke
8 hagyma
5 tojás
25-30 dkg feta sajt
olívaolaj
3-4 turmixolt paradicsom vagy 200-250 ml paradicsomkonzerv
ízlés szerint fűszerek:
3-4 szekfűbors, 1 fahéjdarab, csipet vadmenta, só, bors
1/2 kg réteslap
Elkészítés:
1. A csirkét megmossuk, feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk.
2. A hagymákat puccoljuk, karikára vágjuk majd olajon megpirítjuk, beletesszük a csirkedarabokat, rá a paradicsomlevet és összefőzzük. Addig főzzük míg lefövi a levét (de legalább 20 percig).
3. Kivesszük a csirkedarabokat, kihűtjük, lecsontozzuk és a húst apró darabokra vágjuk. Visszatesszük a fözőedénybe.
4. Felverjük a tojásokat, ráöntjük a húsra, majd hozzákeverjük a szétmorzsolt feta sajtot.
5. Egy nagy tepsi alját kiolajozzuk, leterítjük az első réteslapot, megkenjük olajjal, lefektetjük a második réteslapot és ezt addig folytatjuk amíg a réteslapok felét ilymódon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a húsra helyezzük.
6. A tetejét megkenhetjük tojássárga, pici víz, olaj keverékével de lehet egyszerűen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük vízzel és közepes sütőben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielőtt kivennénk meggyőződünk róla hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy tálalólapáttal a szélét).
Melegen és hidegen is tálalható. Jó étvágyat!
A piták tulajdonképpen a görögök rétese. A piták kedvelt kiegészítői szoktak lenni egy-egy ünnepi asztalnak, laktatóak és napokig elállnak, inkább langyosan és hidegen fogyasztják őket. Sokkal inkább főételként fogyasztják őket mint édességként, ezért több a sós pita mint az édes rétes. Nem csavarják fel mint a magyar réteseket hanem a lapok között bőségesen megkenik olívaolajjal majd 3 lapot alulra helyeznek, rá a tölteléket és 3 lapot felülre.
Hozzávalók:
1 csirke
8 hagyma
5 tojás
25-30 dkg feta sajt
olívaolaj
3-4 turmixolt paradicsom vagy 200-250 ml paradicsomkonzerv
ízlés szerint fűszerek:
3-4 szekfűbors, 1 fahéjdarab, csipet vadmenta, só, bors
1/2 kg réteslap
Elkészítés:
1. A csirkét megmossuk, feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk.
2. A hagymákat puccoljuk, karikára vágjuk majd olajon megpirítjuk, beletesszük a csirkedarabokat, rá a paradicsomlevet és összefőzzük. Addig főzzük míg lefövi a levét (de legalább 20 percig).
3. Kivesszük a csirkedarabokat, kihűtjük, lecsontozzuk és a húst apró darabokra vágjuk. Visszatesszük a fözőedénybe.
4. Felverjük a tojásokat, ráöntjük a húsra, majd hozzákeverjük a szétmorzsolt feta sajtot.
5. Egy nagy tepsi alját kiolajozzuk, leterítjük az első réteslapot, megkenjük olajjal, lefektetjük a második réteslapot és ezt addig folytatjuk amíg a réteslapok felét ilymódon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a húsra helyezzük.
6. A tetejét megkenhetjük tojássárga, pici víz, olaj keverékével de lehet egyszerűen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük vízzel és közepes sütőben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielőtt kivennénk meggyőződünk róla hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy tálalólapáttal a szélét).
Melegen és hidegen is tálalható. Jó étvágyat!
Keresés
8 499 utazás 332 610 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?
-
TOP KEDVENC! Dominikai Köztársaság, Punta Cana: Vista Sol Beach Resort 4*, all inclusive
-
Dominikai Köztársaság, Punta Cana: Serenade Punta Cana Beach and Spa Resort 5*, all inclusive
-
ÚJ & MODERN! Dominikai Köztársaság, Punta Cana: Lopesan Costa Bavaro Resort, Spa & Casino 5*, all inclusive
-
Dominikai Köztársaság, Punta Cana: Impressive Punta Cana 4*, all inclusive ellátással, 7 éjszaka
-
ZANZIBÁR, MATEMWE: AHG DREAM`S BAY BOUTIQUE HOTEL 3*+, FÉLPANZIÓ
Utazási magazin
- Isztambul fő turisztikai látványosságainak belépődíjai 2022-ben
- Az a csodálatos középkor
- Bécs, a Monarchia egykori székhelye
- Rituális fürdés – Az első lépés a család felé
- TOP 5 KEDVENC ÉTELÜNK ÉS ITALUNK, AMIT MUSZÁJ KIPRÓBÁLNOD, HA GÖRÖGORSZÁGBAN NYARALSZ
- Kedvezmények Lengyel Kártyával
- Kappadókia
- UNESCO világörökségek Dél-Németországban
További úti célok