Jordánia

Télen is balzsamos időjárásával Aqaba Jordánia állandó vízi játszótere. Nem fognak csalódni a történelmi emlékeket keresők sem. Jordánia az idők kezdetétől lakott.


Jordánia

Jordánia úti célok:Jordánia

Jordánia - Kánaán sziklás földjén
Ha az ember Izrael környékére utazik, tele van félelemmel: a médiából áradó információk jórészt csak arról szólnak: azon a tájon folyton háború dúl, az arabok és az idegenek viszonya pedig pattanásig feszült. Ha azonban az utazó megérkezik Amman-ba, Jordánia fővárosába, és eltölt néhány napot vagy hetet ezen a bibliai tájon, rá kell döbbennie, hogy a világ egyik legbiztonságosabb országában jár.

Jordánia területe megközelítőleg Magyarországéval azonos. Jordánia egy része a bibliai Kánaán területén fekszik, bár három-négy évezreddel ezelőtti klímája mára teljesen átalakult: az egykor tejjel-mézzel folyó tartományból mára jórészt sziklasivatag lett, azoban a földjét évezredeken át rövidebb-hosszabb ideig használó népek mind rajtahagyták kézjegyüket Amman falain, Petra kőtemplomain, Jerash egykori virágzó városában vagy Vadi Rum oázisában. Jártak itt perzsák, asszírok, Nagy Sándor görögjei, rómaiak, kereskedő arabok és még sok nép, akiknek neve nem maradt fenn a Közel-kelet krónikáiban. Jordániában található a Nébo-hegy, ahonnan Mózes meglátta az ígéret földjét, vagy éppen Mecaverre, ahol keresztelő Szent János fejét vette Heródes, a szép Salome táncáért.

Lakosság
Lakosságának jelentős részét ma is a sivatag öntörvényű vándorai, a beduinok adják. Ők nem polgárai egyetlen államnak sem, útlevél és egyéb papírok nélkül szelik keresztül kasul a Szahara homoktengerét államhatárokra való tekintet nélkül. A beduinok folytatják azt az ősi keleti kereskedői hagyományt, ami egykoron kulturális kapocsként működött Europa és Ázsia között. Általuk jutott el a bors és a tizes számrendszer Európába. A beduinok hagyományos és leebilincselő életformája ma is megfigyelhető Jordániában. A jordánok a világ egyik legbarátságosabb, legvendégszeretőbb népe. Az országban járva szívesen állnak szóba, barárkoznak az idegennel, gyakran fordul elő, hogy meghívnak házukba kávérea, teára. Jordániában sehol nem kell félni kellemetlenségektől, a közbiztonság nagyon jó.

Látnivalók
A jordániai utazás fő célpontjai és és Jordánia világon egyedülálló látványosságai Petra, a sziklába vájt város, Jerash római város romjai, a Vadi Rum sziklaformációi és a benne élő népek közösségei, fürdőzés a Holt-tengerben, amely olyan sűrűn sós, hogy kilöki magából a fürdőzőt, a pihenés Aqabán a, Vörös tenger idilli fürdőhelyén, valamint kirándulás a kelteiesen pezsgő Ammanban.

Időjárás
A két évszak közül a nyár áprilistól októberig tart, ezalatt nemcsak hogy egy csepp eső sem esik, de még felhőt sem látni az égen. Ennek ellenére a hőség könnyen elviselhető: a tengerszint feletti átlagos magasság ugyanis 1000 méter körüli, és rendkívül alacsony a páratartalom. A tél szintén hat hónapig tart, ezalatt szinte folyamatosan esik eső. Az átlaghőmérséklet májustól októberig 28-30 C fok, a téli hónapokban 18-24 C fok.

Bevásárlás
Jordánia nagyobb városaiban számtalan bevásárlóközpont épült az elmúlt évtizedben - ugyanazok a nemzetközi áruházláncok vannak jelen, mint Európában -, így minden kapható, amihez idehaza hozzászoktunk. Az alkoholt minden üzletben egy elkülönített kis részben árulják. Ez azért alakult ki így, mert a muszlimok nem fogyasztanak alkoholt. Az ő „nemzeti italuk" a tej, bár egyre inkább annak tekinthető a Pepsi Cola és a Mirinda is.

Nem érdemes túl sok jordán dínárt váltani, 20-30 dollár elég egy-egy alkalomra, annál is inkább, hisz gyakorlatilag minden üzletben, szállodában elfogadják a nemzetközi valutákat, és Ammanban egyre nő a kártyaelfogadó helyek száma is.

Amman óvárosa egy óriási bazársor. Azon túlmenően, hogy a piac nem számít drágának - az aranyékszerek például 20 százalékkal olcsóbbak, mint idehaza -, rendkívül biztonságos: a tömeg ellenére egyáltalán nincsenek zsebtolvajok. A kereskedők sem akarják becsapni a turistákat, viszont mindenre alkudni kell. Aki nem képes erre, lehet, hogy rosszul jár. A bazársoron elsősorban képző- és iparművészeti tárgyakat érdemes vásárolni: kávékiöntőket, rézedényeket, tükröket, ezüst- és aranyékszereket, szőtteseket, édességeket.

Taxi
Bármikor, bárhol nyugodtan beszállhatunk be egy taxiba. Az autók többsége klimatizált, a hiénáktól pedig nem kell tartani: a taxisok egyrészt korrekt árakkal dolgoznak, másrészt fényképes igazolvánnyal rendelkeznek.

Vallás
A vallási előírások komoly szerepet játszanak a helybeliek mindennapjaiban. Ebből azonban egy turista vajmi keveset érzékelhet. A mecsetekből már napkeltekor megszólal a müezzin imára hívó éneke. Napkelte után még négyszer imádkoznak az muszlimok. Mindegy, hogy éppen az utcán sétálnak, vagy egy gyárban dolgoznak: a müezzin hivó hangjára mindenki kis szőnyegén leborulva, Mekka felé fordulva imádkozik.

Amit feltétlenül meg kell kóstolni
- Arab kenyér (Khubz Arabi, pite) - Egyenes, kerek kenyér, amiből könnyen készíthetünk szendvicset, ha félbevágjuk, vagy feltörve kanálnak is használhatjuk.
- Baklawa (baklava) - Mézes-citromos szirupban áztatott, dióval töltött réteges kalács. Általában háromszög vagy gyémánt alakúra szeletelik
- Falafel - Apró, erősen fűszerezett darált csicseriborsó-gombóc jól átsütve
- Halwa (halva) - Édes szezám-magos kalács, általában laposra készítik, és gyümölcsöt, diót raknak bele.
- Kebab - Roston sült húsdarabkák vagy faszén felett főzött hal.
- Kufta (kofta) - Darált húsból készült gombócok vagy lapos kalács, sült vagy faszénen grillezett fűszerekkel.
- Shawerma - Egy függőleges nyársra helyezett hústorony, amiről folyamatosan levagdossák a megsült húst, miközben a nyárs tovább forog.Forrás: Jordánia ismertető - Start Utazás
Keresés
14 741 utazás 569 802 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak