Izland

Izland (Jégország) neve egy ősi mondából ered, miszerint a szigeten elsőként letelepedő norvég kalandozók hívták így új hazájukat, eltévedve a végtelennek tetsző hómezőn.


Izland

Izland úti célok:Izland

A zöld sziget
Szabad fordításban Jégország lehetne Izland neve, akár az izlandi, akár az angol (Iceland) variációból ültetnénk át magyarra. Az elnevezés egy õsi mondából ered, miszerint a mai Izland szigetén elsõként letelepedõ norvég kalandozók hívták így új hazájukat, eltévedve a végtelennek tetszõ hómezõn.

Az izlandiaknak szinte mindenre van egy mondájuk, legyen szó akár természeti jelenségrõl, akár történelmük alakulásáról. A mai utazónak az az érzése, hogy nem is jégországba, hanem inkább meseországba érkezett. S nem csak a hétköznapokat is átszövõ sok monda miatt. A turistát megannyi valószerûtlenül kellemes élmény várja Izlandon.

Felüdülést jelent egy olyan országban járni, ahol szinte ismeretlen fogalom a bûnözés, ahol a vendég biztos lehet abban, hogy nem csapják be, nem lopják meg, sõt kedves, segítõkész emberek várják. De legalább ennyire üdítõ élmény a tisztaság, az abszolút szennyezetlen levegõ és víz, s végül de nem utolsósorban a sok természeti csoda

Éghajlat
A Jégország elnevezés igazságtalan is lenne, mégpedig azért, mert Izlandon nincs is igazán hideg. Legalábbis télen. A Golf-áramlat jótékony hatásaként ugyanis január-februárban is csak mínusz 1-2 Celsius- fok az átlaghõmérséklet. Igaz, meleg nyaruk sincs az izlandiaknak, a július-augusztusi középhõmérséklet sem emelkedik 11-12 fok fölé. A tavasz és az õsz értelemszerûen 6-8 Celsius-fok körüli hõmérséklettel várja az odalátogatókat. Izland a természet szerelmeseinek való, azoknak, akik szívesen és sokat sétálnak, s nem ijednek meg attól, ha szinte állandóan erõs szél fúj. Amolyan "kirándulóidõ" van állandóan, ami még stílszerû is, hiszen az Izlanddal való ismerkedés nem más, mint egyetlen nagy kirándulás.

 

Élet Izlandon
A Magyarországnál alig nagyobb szigeten kevesebben élnek, mint Miskolcon. Viszont nagyon jól. A halakban gazdag tenger, a termálvízben gazdag föld - Izlandon minden lakást, gyárat és melegházat a felszínre törõ "ingyen" forró vízzel fûtenek - és az olcsó villamos energiát biztosító vízi erõmûvek biztosítják az ország polgárainak jólétét. Jövedelmük megengedi, hogy mindent megvásároljanak maguknak, amire szükségük van, még akkor is, ha Izlandon szinte minden drága importból származik. Mondani sem kell, a magyar turisták számára nem a bevásárlóutak célpontja a kis szigetország. De meg is érdemli az, aki Izlandon az áruházakban bolyong, mialatt a sehol másutt nem látható természeti jelenségeket csodálhatná.

Látnivalók
Akár körutazáson, akár rejkjavíki központú csillagtúrán vesz részt valaki, megcsodálhatja a néhány percenként magasba lövellõ gejzíreket, az ihatóan tiszta vizû, pisztrángban és lazacban gazdag sebes folyókat, a világ leghíresebb vízeséseivel vetekedõ méretû zuhatagokat, a fortyogó földbõl elõtörõ gõzfelhõket, a Holdra induló ûrhajósoknak gyakorlóterepül szolgáló lávafennsíkokat vagy megmártózhat a Kék lagúna állandóan forró vizében, s ha csak moziban is, de megnézheti a ma is mûködõ vulkánok néhány évvel ezelõtti kitörésérõl készült filmeket.Forrás: Izland ismertető - Start Utazás
Keresés
10 972 utazás 381 160 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak