Dánia

A viking korszak elmúltával a dánok letették a csatabárdot, más módon írták be nevüket a történelembe. Például feltalálták a Legót és előrukkoltak néhány tehetséges foci-csillaggal…


Dánia

Dánia úti célok:Dánia

A legkedvesebb skandinávok
Kevés dolgot lehetne felróni Skandinávia legkedvesebb és legtöbb számítógépet birtokló közösségének. A viking korszak elmúlta után a dánok letették a csatabárdot, és sokkal civilizáltabb módon írták be nevüket a történelembe. Például feltalálták a Legót, az Európai Unió legrátermettebb tagjává váltak, elõrukkoltak néhány tehetséges foci-csillaggal, 1996-ban pedig a fél világ a sárga mezes, dán Bjarne Riist éljenezte a Tour de France célszalagjánál. A dán konyhamûvészet elsõsorban édességeirõl híres, s ezt ízletes péksüteményeiknek köszönhetik. Dánia fõvárosa, a pöttöm játékváros kinézetû Koppenhága, igazi csapda, a legillatosabb csábításokkal telitûzdelve. Lakói mindig patyolat-tiszták, és udvariasak. Ha még hozzávesszük mindazt a mókát, amit ezek az állandóan ünneplõ szigetek tartogatnak, no meg azt, hogy anyagilag Dánia a legolcsóbb a skandináv országok között; érthetõ a sok "köszönöm szépen a szíves vendéglátást" levél, amit az utazók körmölgetnek rendszeresen, üres söröskorsóik mellõl!

 

Dán életszemlélet
A dánok büszkék saját, minden tekintetben modern életszemléletükre, így a népviseletet, a hagyományos fesztiválok ünneplése és a régimódi szokásokhoz való ragaszkodás kevésbé elterjedt a dánoknál, mint más európai országban. A látogatók kellemes, nyugodt embereknek fogják találni a dánokat, akik közvetlenek, mentesek a szélsõségektõl és más életstílusokkal szemben is toleránsak. 1989-ben Dánia volt az elsõ európai ország, amelyik legalizálta az azonos nemûek házasságát, és a meleg élettársakra is a kiterjesztette heteroszexuális párok jogait. Talán semmi sem mutatja jobban a dán életszemléletet, mint a hygge szócska mögötti koncepció, mely kicsit durván fordítva kényelmet és meghittséget jelöl. A külvilág zûrzavarának és problémáinak kizárását takarja, és helyette a meleg, meghitt hangulat megteremtését. A hygge-t alkalmazzák a dánok magánéletük sok területén, otthonuk megtervezésétõl kezdve az apró kávézók és kocsmák iránti szeretetüknek. A dánok nem fejezhetik ki jobban elégedettségüket, mint ha vendéglátójuknak a meghitt estét köszönik meg.

LátnivalókArhus
Jütland kulturális központja, Arhus pezsgõ hangulati egyetemi város, Dánia egyik legjobb zenei és szórakozási színtereként bármit megtalálni itt: szimfonikus koncertektõl, színházaktól kezdve a virágzó, éjszaka igazán magukhoz térõ kávézókig. A város legnépszerûbb látványosságai közé tartozik a Den Gamle By (Óváros), az ország minden részébõl 75 különbözõ, restaurált házból összeállított, kisvárost mintázó skanzen. A legtöbb építmény a XVII. és a XVIII. században épült, fából ácsolt ház, de akad egy vízimalom, egy szélmalom és pár épület a századforduló idejébõl is.

Dánia legnagyobb temploma az Arhus Domkirke Katedrális, román stílusú kápolnája a XII. században épült. A templom többi része gótikus stílusú, a XV. századból. A Vor Frue Kirke rejtegeti az ország legrégebbi kápolnáját, mely 1060 környékén épült, a Moesgard Múzeumnak figyelemreméltó gyûjteménye van bronz- és vaskori leletekbõl, és egy élvezetes gyalogösvény restaurált õskori környezeten visz keresztül. A leghíresebb kiállított tárgy egy kétezer éves ember, akinek tökéletesen konzervált testét egy közeli mocsárban találtak 1952-ben. Arhus a Jütland-félsziget keleti partvonalán fekszik, könnyen eléred repülõvel, busszal vagy vonattal.

Ribe
A IX. században alapított Ribe városa a legõsibb település egész Skandináviában. Újabb ásatások során azonban I.sz. 700-ból származó ezüstérmék kerültek napvilágra, melyek egy korábbi kereskedõváros meglétét igazolják. A svédekkel vívott szakadatlan csatározások véget vetettek a helyi kereskedelemnek, s a középkorban virágzó kereskedelmi központ, Ribe hamarosan hanyatlásnak indult. Ez a hanyatlás késleltette viszont a modernizációt; girbegurba, macskaköves utcáival, és fából ácsolt XVI. századi házaival Ribe utcáin sétálgatni olyan érzés, mintha élõ történelmi múzeumban járnál.

A Ribe Katedrális uralja a látóhatárt, mint szép emlékeztetõje a város dicsõséges múltjának. A Ribes Vikinger a város viking és középkori történelmét bemutató óriási múzeum. Az egyik kiállító teremben egy teljes, helyreállított piactér vár, a VIII. századból, kiegészítve egy megrakott Viking hajóval, és egy multimédiás bemutató keretében végignézheted egy Viking hajó útját az õsi kereskedelmi útvonalakon. A városközponttól délre található Vikingecenter, ahol sokféle helyreállított építményen, köztük egy 34 méter hosszú Fyrkat-stílusú raktárházon keresztül próbálják bemutatni a viking kori Ribét. Ribe Jütland déli részén található, vonattal érhetõ el, Esbjergtõl 40 perc, Tøndertõl 50 perc alatt.

Mons Klint

A látványos fehér mészkõsziklák 128 méterrel magasodnak a tengerszint fölé, Dánia legfelkavaróbb látványát nyújtva. 5000 évvel ezelõtt keletkeztek ezek a sziklák, akkor, amikor az óceán fenekén lévõ mészkõ lerakatok kiemelkedtek a mélybõl. A sziklák között lesétálhatunk a tengerpartra, majd egyenesen vissza, körülbelül fél óra alatt. Mons Klint a Zealandtól délre fekvõ Mon-szigeten található, melyet egy híd és a napi buszjárat segítségével közelíthetünk meg.

Egeskov Kastély

A várárokkal és felvonóhíddal ellátott Egeskov Kastély igazi reneszánsz drágakõ. 1554-ben épült, egy apró tó, az Egeskov (jelentése: tölgyerdõ) kellõs közepére. Alapját több ezer levert tölgyfacölöp alkotja. A kastélyt körül elterülõ drága, 15 hektáros parkot az 1700-as évek közepén tervezték, évszázados fagyalbokrok találhatók ma itt, szabadon sétáló pávákkal, egy télikerttel, és gondosan nyírt angol kertekkel. A kastély berendezése antik bútorokból, nagyméretû, korabeli festményekbõl és vadásztrófeák sokaságából áll. A labirintusok szerelmesei bejárhatják a háromméteres bambuszsarjakból álló, kétszáz éves útvesztõt. A földszinten van a régi autók múzeuma, körülbelül háromszázat állítottak ki a kor autói közül. A kastély Funen-szigetén, Odensétõl keletre helyezkedik el.

Legoland

Legoland egy kilométerrel északra található az apró jütlandi városkától, Billundtól. A tízhektáros mûanyag Lego elemekbõl felépített parkot csak azoknak ajánljuk, akik nem félnek ha megidézik gyermekkorukat a hely apró és óriási méretû, összesen 42 millió darabból összerakott építményei. Koppenhága után ez a második legtöbbet látogatott hely. A legaprólékosabb építmény a 3 millió kockából összehozott koppenhágai kikötõ másolata, elektronikusan vezérelt hajókkal, vonatokkal és darukkal.

Legoland népszerûsége sokkal hozzájárult ahhoz, hogy Billund Dánia második legforgalmasabb repülõterévé váljon. Billundból, vagy Veljébõl busz indul Legolandba. Veljébe gyakran indulnak vonatok.Forrás: Dánia ismertető - Start Utazás
Keresés
10 257 utazás 362 480 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak