Argentína

Ha szereti a focit, ismer néhány tánclépést és szereti a marhahúst, Argentínát második hazájaként fogja szeretni, ha egyáltalán visszautazik még az "első" hazájába.


Argentína

Argentína úti célok:Argentína

Argentína a világ nyolcadik legnagyobb országa (ötször akkora, mint Franciaország, területe: 2766889 nkm), Dél-Amerikában Brazília után a második.

Dél-Amerika többi népéhez viszonyítva az argentinok többsége másnak, kifinomultabbnak és műveltebbnek tartja magát. Igaz ugyan, hogy Argentínában az európai befolyás igen erős, a lakosság egyharmadát tömörítő főváros, Buenos Aires európai fővárosnak és egyben egy igazi metropolisznak tűnik. A népesség javarészt bevándorlók leszármazottja. Amire az Argentinok méltán büszkék, hogy Latin-Amerika első Nobel-díját egy argentin kapta, Carlos Saavedra, akit 1936-ban békedíjjal is kitüntettek.

Argentína egykor virágzóbb ország volt a többi Dél-Amerikai államnál, ma azonban hatalmát és gazdagságát tekintve a középmezőnybe tartozik. Jövedelmének legfőbb forrása az ország középső részét elfoglaló PAMPÁK hatalmas, termékeny síksága. Kezdetben a legfőbb kiviteli cikk erről a füves térségről származó gyapjú és birkahús volt, valamint a marhahús és az állati bőrök. Később Argentína a világ egyik legnagyobb búza és kukorica termelője lett.

Argentína leghíresebb vezetője Peron ezredes és felesége Eva Peron (1946-1955), akik azzal férkőztek az ipari munkásság szívébe, hogy bérüket felemelték, még oly módon is amikor a termelékenység csökkent.

Argentína természeti adottságokban gazdag, hiszen itt található a világ leghosszabb hegylánca, az Andok, valamint Dél-Amerika legmagasabb hegycsúcsa az Aconcagua. Délen terül el Patagónia irdatlan szélfútta térsége, és ezen a vidéken Bariloche város környékén lélegzetelállító hegyek és tavak találhatók.

Külföldiek általában a Pampák, azaz központi elhelyezkedésű Paraná-alföld földrajzát és kultúráját ismeri a legjobban, amely egyben Argentína cowboyhőseinek, a gauchóknak az otthona. Kicsit északabbra terül el az a mocsaras vidék, ahol a gauchók kedvenc italának az alapanyag terem, a keserű mate tea.

Argentínában található a 82 m magasságból lezúduló vízfüggöny az Iguacu-vízesés, amely többször szélesebb mint a Niagara.

Az Andok nyugati részénél terül a Mendoza környéki szőlőtermő vidék, amely az Argentin vörösbor alapanyagát szolgáltatja. Ezt a vidéket nevezik az Andok-kertjének.

Turisták számára kiváló cél a Tűzföld megismerése, amely az ország legdélebbi része, ahol az elefántfókák sütkéreznek az Atlanti-óceán kavicsos partjain.

Látnivalók:

Buenos Airesbe
a turistákat a város nyüzsgése, színei és rengeteg szórakozóhelye vonzza. A divat kedvelői a városnézést az Avenida Santa Fe bevásárló negyedben kezdjék! A történelem és a művészetek barátai látogassanak el a Metropolitana katedrálisba, ahol többek között az argentin hös, José de San Martin sírja is megtekinthető. A Teatro Colon, az operaház, nívós balettelőadásoknak, komolyzenei koncerteknek és operáknak nyújt remek színhelyet. A főváros leghíresebb múzeumai a Szépművészeti Múzeum, a Történeti Múzeum és a Museo del Cine. Jó ha tudjuk, hogy Buenos Aires nagyon drága város, ha olcsóbb szálláshelyet keresünk, a Congreso negyedben próbálkozzunk!

A Mar del Plata olyan csodálatos tengerpart, amilyenről csak álmodni lehet. Az Atlanti-óceán partján, a fővárostól 400 kilométerre fekszik.

Cordoba a főváros után a második legfontosabb politikai, gazdasági és kulturális központ. Nevezetességei közé tartozik a piac, az Iglesia katedrális, a jezsuita Iglesia de la Compania és a Museo Historicao Provincial Marques de Sobremonte, amely az ország egyik leglátványosabb történeti múzeuma.

Az Iguazu Nemzeti Parkban Puerto Iguazu közelében folyik össze az Iguazu és a Parana folyó. Ettől keletre található maga a vízesés, melyen másodpercenként 70 méter magasságból 5000 köbméter víz zúdul alá. Az argentin futball világhírű, emellett azonban számos egyéb sportág is remek körülmények között űzhető. Rögbizhetünk, lovaspólózhatunk, trekkingelhetünk, és jó ha tudjuk, hogy Argentínában találhatjuk a világ legjobb síterepeinek néhányát. Idősebbeknek ajánljuk a sétát és a túrázást. A bátrabbak és fittebbek kipróbálhatják a hegymászást is.

Gasztronómia
Az argentin konyha különösen kedveli a húsokat, főleg a marhát. Legszívesebben a parrilladát fogyasztják, a vegetáriánusoknak ez a többféle grillezett húsból álló étel nem kifejezetten ajánlott. Az ízeken némi olaszos hatás is érződik, ezt leginkább a fagylaltoknál (helado) tapasztalhatjuk, Velencében sem kapunk finomabbat. Az italok közül érdemes megkóstolni a paraguayi teát.

Ünnepek, rendezvények
A tüzes argentin temperamentum ellenére az országnak kevés nagy ünnepe van. Ezek közül a legtöbb a katolikus egyházhoz kötődő vallási ünnep. A hivatalos világi ünnepek közül a legnevezetesebb az 1810-es forradalom napja május 25-én. A malvinas napot június 10-én, Kolumbusz napját október 12-én ünneplik. A karácsonyt, az újévet és a húsvétot természetesen itt is megtartják.

Pénz és költségek
Az ország hivatalos fizetőeszköze az argentin peso. Argentína nagyon drága üdülőhely, persze kevesebb pénzből is ki lehet jönni, de ha élvezni akarjuk a nyaralást, minimum napi 80 dollárt vigyünk magunkkal! Legkönnyebben az amerikai dollárt tudjuk beváltani, legfeljebb Buenos Airesben tudunk európai valutát pesora váltani. A hitelkártyákat széles körben elfogadják. Borravalót adhatunk, általában a számla végösszegének 10%-át szokták adni. Alkudni nem szokás az északnyugati városok kivételével.Forrás: Argentína ismertető - Start Utazás
Keresés
13 370 utazás 616 680 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak