Antalya

Antalya a Földközi-tenger gyöngye, a török riviéra fővárosaként is emlegetik. A város az Antalya tartomány székhelye Törökországban, a Földközi-tenger egyik öblének partján. Sok turista látogat ide, lakossága nyaranta a két milliót is eléri. Keletkezése a hellenisztikus időkre vezethető vissza, melyek tanúságát a közelben álló romok is mutatják. Kaleici, a városközpont, ahol különös török és görög házak állnak védelem alatt, a legközkedveltebb része a városnak. A bizánci, római és szeldzsuk építészet és kultúra alapjai még mindig láthatóak az óvárosban.


Antalya

Antalya úti célok:Antalya

Antalya
Az Anatóliai félsziget déli részén a Földközi-tenger partján fekszik ennek a hatalmas országnak a legnagyobb nyaralóközpontja. Lakossága 700 ezer főre tehető, de a nyári időszakban ez meg is triplázodhat. Itt mindent megtalál az ide utazó... Rengeteg történelmi látnivaló mellett, számos szórakozási és sportolási lehetőség közül választhatnak.

Antalya egyik különlegessége, hogy nemcsak tengerpartja, de a közelében fekvő hegyek is kellemes szórakozást ígérnek az ide látogatónak. Az egyik legszebb a 4 hegycsoportból álló Bakirdaglari, amit becenevén "réz hegynek" hívnak, mivel tavasszal és nyáron napfelkelte előtt a fények játékának köszönhetően a csúcsok réz vörös színben pompáznak. A Tahtalidag, melyről már ókori szövegek is tettek említést, 2366 méterével magasodik ki közvetlenül a tengerből.

Ha bejártuk a környék 2000 méterrel a tengerszint felé emelkedő részeit, akkor bukjunk le egy kicsit a tengerszint alá! Antalya ugyanis rengeteg csemegét kínál nemcsak a túra-, hanem a búvártársadalomnak is. Ilyen például a várostól néhány kilométerre fekvő Dove sziget, aminek egyik érdekessége, hogy a keleti részén található apró barlangban az észak-keletről nyugatra fújó szél nem okoz hullámzást. A Travertine partszakaszon egészen 25 méter mélységig süllyedhetünk, hogy megcsodáljuk az érintetlen, tengeri élővilágot.

De Antalya nemcsak a sport, hanem a kultúra szerelmeseinek is tartogat csemegéket. Ilyen például Termossos ősi városa, mely 1050 méter magasságban épült a Taurus hegységben, vagy szintén az antikvitás nyomait őrző Ariassos.

De ez csak néhány példa volt a régió változatosságára, hiszen múzeumok, barlangok, vízesések és nemzeti parkok sora várja az Antalyában pihenő turistákat.Forrás: Antalya ismertető - Start Utazás
Keresés
8 459 utazás 354 617 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak