Ablak a Világra - Utazási magazin


TOP6 - Önök ide utaznak az idén


Kapcsolódó cikkekTOP6 - Önök ide utaznak az idén

Az előző évekhez hasonlóan az előfoglalási szezon legnagyobb kedvezményeket biztosító időszakának végével elkészítettünk egy gyors elemzést a az idei nyaralóhely választási trendről, a Start Utazásnál értékesített nyaralások alapján.

Hogyan készült ez a kimutatás
Az elemzésben a Start Utazásnál januárban, az előfoglalási időszakban vásárolt csaknem ezer, a nyári iskolaszünet alatt (június 15. és szeptember 1. között) eltöltött nyári utazásokat vettünk figyelembe. A közel ezer számításba vett nyaraláson összesen 3208 utas vesz részt.>

A korábbi évek kimutatásaitól eltérően az idén nem csak a tengerparti nyaralásokat vettük számításban, minden az időszakba eső utat, mint, pihenés tavaknál, hegyekben, városnézések, kulturális utazások.

A ranglistát a résztvevők száma alapján állítottuk fel. Más sorba rendezésre az utazásokra költött összeg alapján lett volna mód, de résztvevők száma valószínűleg jobban utal a népszerűségre. Hogy ne maradjon azonban az sem titokban, az elemzés végén megadjuk a vásárlás értéke felállította listát is, ami, mint látni fogjuk jelentősen eltér a továbbiakban részletesen taglalttól.

Miért TOP 6?
A korábbi években mindig a TOP 5 helyezettet mutattuk ki, leginkább azért, mert csak 5 olyan célország volt, ahová igazán nagy számban megyünk nyaralni. Az idén azonban furcsa kép alakult ki, vagy TOP3-at, vagy TOP 6-ot kellett volna hirdetni: a TOP 3 az összes utazás 2/3-át lefedi ugyan, de mégsem ad elég alapos áttekintést, a TOP5-ből pedig kimaradt volna egy fontos célország.

A TOP6 kellő mértékben lefedi a keresleti palettát, a 7. helyen álló Olaszországba csak fele annyian töltik a szabadságuk egy részét, mint a 6. helyezettben, illetve 6. helyezett utáni további 26 célországba összesen nem utaznak annyian, mint a 3. helyezett országba. Az úti célok népszerűségi versenyében is érvényesnek tűnik a Pareto elv, az utasok 89%-a az országok 19%-ába utazik.

Mi változott a korábbi évekhez képest?

A legérdekesebb változás, hogy Egyiptom visszakerült a nyaralási térképre. Tavaly csak a nyolcadik helyre futott be, az idén az előkelő 5. helyig szaladt előre.

Az eladott csomagok számát tekintve az idén 60%-kal többen vásároltak utat az előfoglalási szezonban a Start Utazásnál, mint tavaly, azaz az folytatódik az évek óta megfigyelhető trend, hogy egyre többen használják ki az előfoglalási időszak nyújtotta kedvezményeket.

Az árak Egyiptom és Horvátország kivételével vagy stagnáltak, vagy csökkentek a tavalyi évhez képest, Törökországban és Görögországban nem mértünk számottevő változást (0,2%, illetve 1,5% volt az árcsökkenés), míg Bulgária és Tunézia esetén határozott 6,9%, illetve 6,1% volt a nyaralás árának mérséklődése.

Egyiptomban 56% nőttek az árak a tavalyi hasonló időszakhoz képest, amikor ingyen sem akart senki a Vörös-tenger partjára utazni. Szintén a biztonsági helyzettel függhet össze, hogy tavaly szinte csak párok utaztak Egyiptomba, addig az idén jellemzően gyermekes családok választották az ország nyaralóhelyeit.

6. helyezett: Horvátország
Az utasok 6%-a foglalt le eddig Horvátországba nyaralást. Ebből a számból nehéz messzemenő következtetéseket levonni, mivel Horvátország talán a kevésbé érintett az előfoglalási kedvezményekben, továbbá nem charteres úti cél, melyeknek a forgalma jellemzően az utazási irodákon keresztül bonyolódik. Horvátországba a korábbi tapasztalataink szerint sokkal később, május után érkezik hatalmas mennyiségben érdeklődés.

Ami azonban a számokból így is kiderül: Horvátország a leginkább családi célpont, itt a legmagasabb az együtt utazók száma, és itt a legalacsonyabb a nyaralásra befizetett összeg. (Csak Horvátoszában magasabb az átlagos csoportlétszám 4-nél (4,24), azaz a három gyermekkel utazók elsődleges célpontjának az Adria tűnik.

5. helyezett: Egyiptom
Tavaly a labilis belpolitikai körülmények miatt Egyiptom csak a 8. helyen állt a rangsorban, az idénre azonban ismét visszatért a korábban mindig is elfoglalt helyére. Az idén ötször annyi magyar utazik majd Egyiptomba a nyáron, mint egy évvel korábban.

Egyiptom igazi egzotikus úti cél, az egyik legszebb tengerparttal, ami itthonról öt óra repülési időn belül elérhető, Nem is csoda, hogy az élmezőnyben Egyiptom esetében a legmagasabb az egy főre eső ár. Egyiptomban túlnyomó részben 5*-os, all inclusive ellátású szállodákra volt igény a januári időszakban.

4. helyezett: Tunézia
Minden 12. utas (8,5%) az idén Tunéziában fogja tölteni a szabadságot. Tunézia egyértelműen a családi nyaralásra teremtetett: a lassan mélyülő, finomhomokos tengerpartokon a kisebb gyermekek is biztonsággal pancsolhatnak. Az eddig tapasztalatok szerint a családok tudatosan választják az Észak-afrikai ország strandjait, igen nagy arányban egy pici gyermekes családok vásároltak utat Tunéziába.

3. helyezett: Bulgária
Bulgária a nyaralás szempontjából igazán fontos szép-olcsó- jó hármasából az egyik legjobb keveréket kínálja. Igazi családi nyaralóhely, az idei tapasztalatok alapján átlagban négy fő, két felnőtt és két gyerek utazik valamelyik Fekete-tenger melléki városba.

Bulgária abból a szempontból is különleges, hogy közel azonos arányban vásároltak egyéni utazásos nyaralásokat, mint charterrepülős utakat. Minden kilencedik (10,9%) magyar utas a Fekete-tenger finom homokos fövenyén fogja kipihenni fáradalmait, családjával együtt.

2. helyezett: Törökország
Törökország végzett a második helyen, ha az utasok számát (22%) vesszük alapul, de messze az első helyre kerül, amikor a rangsorolás alapja a nyaralásokra költött összeg. Törökországban csak (98% felett) all inclusive ellátásos, 4 és 5*-os szállodában foglaltak utat a magyar utasok a 2015-ös nyaralás szezonra. A legtöbb esetben 3 és 4 fős családok utaznak nagyobb gyerekekkel.

Törökország az all inclusive ellátásos nyaralások hazája, a török szállodák e tekintetben eleddig utolérhetetlennek tűnő színvonalat értek el. A magas szolgáltatási minőség (beleértve az all inclusive ellátást, annak remek színvonalát, valamint a 4-5*-os szállásokat) indokolja a Török Riviéra óriási vonzerejét, és azt is hogy ide vagyunk hajlandóak nagy számban a viszonylag magas összeget költeni. (Egyiptom után a második legmagasabbat a TOP6-ban szereplő országok közül.)

1. helyezett: Görögország
Görögország első helyét a népszerűségi listán csak a két évvel ezelőtti görög válság ingatta meg időlegesen. Görögország a nyaralás, szabadás, kikapcsolódás, lelassulás, feltöltődés paradicsoma; hatalmas területen, rengeteg élményt ígérve a nyárra.

Görögország esetében nem lehet általános érvényű mintákat találni sem a nyaralás értékére, sem arra, hogy kik választják a nyaralás célpontjának, hogy milyen céllal, milyen okból keresik fel az országot. Rengetegen mennek Észak-Görögország szárazföldi üdülőhelyeire (mint pl. Sarti, Paralia, az Olymposzi Riviéra) egyéni vagy buszos utazással, illetve a szigetekre charterrel utazva. Görögország esetében nehéz egy olyan hívószót találni, ami az utasok nagy arányára igaz, mint Törökország esetében az all inclusive ellátás.

Görögországnak rengeteg előnye van, és rengeteg okot ad az odautazásra. Egy biztos, ha Magyarországról hárman tengerpartra indulnak, egyikük (34,1%) Görögország felé veszi az irányt.

Mi történik, ha az utazások értékét vesszük alapul?

Ekkor a helyezési sorrend:
1. Törökország (29,7%)
2. Görögország (23,5%)
3. Egyiptom: (11,3%)
4. Tunézia (9,8%)
5. Bulgária (6,8%)
6. Olaszország (3,4%)

A további 26 országra az elköltött összeg összesen 15,5%-a marad.

Forrás:   

© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak