MÁTYÁS KIRÁLY KOLOZSVÁRON

Kedvencek közé     Nyomtatás     Küldje el ismerősének!        Azonosító: 219239
Lejárt ajánlat
Ellátás: félpanzió
Szálláshely:3*
Indulás:Budapest
Utazás:autóbusszal
Típus:körutazás

Ország: Románia
Város: Kolozsvár, Nagyvárad, Torda, Torockó

Szállás / program részletes leírása



Ünnepi kirándulásunk három fontos évfordulónak köszönhetően fogalmazódott meg. 2017-ben nyitották meg Szt. László évét Győr városában. 2018 Mátyás királyunk emlékéveként ismert, hiszen a kolozsvári születésű Hunyadi Mátyást 560 éve választották királlyá. Tordán pedig éppen 450 éve tartották azt az országgyűlést, ahol Európában először mondták ki a vallásszabadságot!

Program

1. nap: Budapest – Nagyvárad – Körösfő – Kolozsvár (kb. 480 km)
Indulás Budapestről a kora reggeli órákban, határátkelés Ártándnál. A Sebes-Körös partján elterülő NAGYVÁRAD-ot „Erdély kapuja”-ként is szokták említeni. A XX. században jelentősen megváltozott az etnikai térkép, a város azonban kétségkívül magyar. A szecessziós stílus határozza meg az utcák és a nagyobb terek arculatát, de sok barokk épület is gazdagítja a városképet. Rövid belvárosi sétánk során a Szt. László tér épületei (pl. görög-keleti székesegyház, Városháza, Szt. László templom stb.) mellett a XI. századi, ötszög alaprajzú várat tekintjük meg (kívülről). Továbbutazás KÖRÖSFŐ-re, az egyik legismertebb népművészeti központba. A fallal körülvett református templom a falu feletti dombon áll. Kertjében kopjafás temetőt, az épületben festett kazettás mennyezetet és szép varrottas terítőket láthat az utazó. Rövid vásárlási lehetőség a faluban. KOLOZSVÁR fontos egyetemi, kulturális és kereskedelmi központ. Erdély nem hivatalos fővárosa, amely az Osztrák-Magyar Monarchia idején hivatalosan is birtokolta ezt a címet. Első ismerkedés a főbb látnivalókkal: Szt. Mihály székesegyház, a Fadrusz János által készített híres Mátyás király lovas szobor, Mátyás szülőháza, Farkas utcai református templom. Vacsora, szállás Kolozsváron.

2. nap: Torda – Torockó (kb. 150 km)
Reggeli után utazás TORDÁ-ra, amely tipikus erdélyi város az Aranyos mentén. Több nagy horderejű esemény színhelye is volt a település. A mohácsi vész után jelentős országgyűléseiről is ismerjük a történelemben, a XV. században épült katolikus templomban tartott tanácskozáson Európában itt mondták ki először a vallásszabadságot (római katolikus, református, evangélikus és unitárius). A városnézés után látogatás a Tordai Sóbányában, mely Európa egyik leglátványosabb bányamúzeuma. TOROCKÓ híres népviselete, erődtemploma és a falu fölé magasodó Székelykő lenyűgöző látványa miatt kihagyhatatlan állomása kirándulásunknak. Jókai Mór, Egy az Isten című regényében is megírja a Székelykő történetét, ahol kétszer kel fel a nap! Vacsora, szállás Kolozsvárott.

3. nap: Kolozsvár – Nagyvárad – Budapest (kb. 480 km)
Délelőtt látogatás a HÁZSONGÁRDI TEMETŐ-ben. Erdély legnagyobb temetőjét a XVI. század végén hozták létre, amikor a sorozatos járványok miatt egyre több sírhelyre volt szükség. Azóta ez a sírkert Kolozsvár legnagyobb temetője, külön zsidó, evangélikus, katonai részleggel. Sok híres személyiség végső nyughelye is itt található (pl. Apáczai Csere János, Kós Károly, Dsida Jenő, Tótfalusi Kis Miklós stb.). A törökvágási református templom a Donát úton található. A Makovecz Imre által készített vázlattervekből a megvalósulásig tíz telt el, 2008. május 4-én avatták fel. Utazás NAGYVÁRAD-ra, ahol a római katolikus püspöki székesegyházat keressük fel, a legenda szerint itt temették el Szt. László királyt. Az egyháztörténeti kiállítás fő attrakciója, a Szent László herma másolatának megtekintése után hazautazás. Érkezés Budapestre az esti órákban.



Tudnivalók az árról

A részvételi díj tartalmazza:
- utazást autóbusszal
- szállást középkategóriás szállodák 2 ágyas, zuh./WC-s szobáiban
- félpanziós ellátást (reggeli és vacsora)
- kirándulásokat a program szerint
- idegenvezetést
- ATLASZ Prémium utasbiztosítást (Colonnade Biztosító)

A részvételi díj nem tartalmazza:
- vacsorákhoz az italt
- kedvezményes csoportos útlemondási biztosítás díját
- minimális utaslétszám hiányában, 30–34 fő indulása esetén a 3.000,- Ft-os felárat
- valamint az egyéb, a fentiekben nem említett, az utazás során felmerülő költségeket (pl. személyi jellegű kiadások)
 

Helyszínen fizetendő:
- belépőjegyek árát (kb. 60,- RON )

 
Töltődik a foglalási lap




Keresés
8 479 utazás 328 918 indulási időpontja között.
Utazási magazin


Recommendation Engine, Recommendation System




© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak Napelemes rendszerek, energiahatékonysági beruházás