Ybl alkotások a Dél-Alföldön

Kedvencek közé     Nyomtatás     Küldje el ismerősének!        Azonosító: 207648
Lejárt ajánlat
Ellátás: nincs
Szálláshely:
Indulás:Budapest
Utazás:autóbusszal
Típus:városnézés

Ország: Magyarország
Város:

Szállás / program részletes leírása



Prograqm:

Irány a KONDOROS-on található, Dél-Alföld legjelentősebb csárda – vendégfogadó – postaállomás épületegyüttese. Az első csárdát 1740 körül építették nyolc út találkozásánál. Az eredeti épületből sajnos túl sok emlék nem maradt fenn, mert bosszúból felgyújtották. A mai csárda báró Harrucken Ferenc Domonkos földbirtokos idején épült. Egyes feltételezések szerint az 1800-as évek elején egy hatalmas „téglaerődöt” emeltek csárdakúttal, istállókkal, állással, magas téglafallal körülvéve. A hatalmas falakba csúszdák, titkos rejtekhelyek, pincéből kivezető alagút, kéményében útvesztők sokasága segítette a bujdosni kényszerülő embereket. Állítólag alagútjában Rózsa Sándor is megfordult. A második világháború után raktárként, pártházként is használták az épületet. Napjainkban felújítva fogadja az „utazókat” a műemlékvédelem alatt álló híres vendéglátóhely.

SZABADKÍGYÓS-on a dúsgazdag Wenckheim család neoreneszánsz kastélya miatt állunk meg. A különlegesen szép építmény Ybl Miklós tervei alapján valósult meg (a budapesti Operaház is az ő nevéhez kötődik), amely 365 ablakkal, 52 szobával, 12 bejárattal négy épületrészben csalogatja a vendégeit. Amikor elkészült a „szerény hajlék”, úgy tartották, hogy korának legfényesebb, legkorszerűbb főúri épülete, káprázatos belső berendezéssel. YBL MIKLÓS és a Wenckheim család nevét még több kisebb kastély, kúria is fémjelzi a környéken, de ezek napjainkban „megkopva”, régi szépségüket elvesztve iskolaként, raktárként funkcionálnak.

BÉKÉSCSABA megyeszékhely és a „Viharsarok központja”, hazánk 12. legnépesebb városa. Az egykori „Európa legnagyobb falujának” is nevezett város, mára méltán híres gasztronómiai különlegességeiről és rendezvényeiről (pl. a HUNGARIKUM-nak számító CSABAI KOLBÁSZ-ról és az erre alapozott gasztronómiai versenyről). Ugyancsak itt rendezik meg Magyarország egyik leglátogatottabb sörfesztiválját is. A kultúra területén is fontos szerepet töltött be a település, amely szinte egybeforrt MUNKÁCSY MIHÁLY nevével. A Munkácsy Emlékház kihagyhatatlan látnivaló! Négy teremben kb. 20 eredeti festmény csodálható meg. A belváros legismertebb látnivalóit is felfedezzük.

Hazautazás rövid pihenővel, érkezés Budapestre az esti órákban.

A változtatás jogát fenntartjuk!

 



Tudnivalók az árról

Külön fizetendő:
- belépőjegyek ára (kb. 2.500,- Ft) 
(Diák- vagy nyugdíjas igazolvánnyal egyes helyeken kedvezményeket vehetnek igénybe!)
- foglalási díj 
 

 
Töltődik a foglalási lap




Keresés
8 856 utazás 340 547 indulási időpontja között.
Utazási magazin


Recommendation Engine, Recommendation System




© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak Napelemes rendszerek, energiahatékonysági beruházás