Santo Domingo


Santo Domingo úti célok:



Santo Domingo

A Dominikai Köztársaság (spanyolul República Dominicana) egy spanyol nyelvű ország a Karib-tengeren. A Hispaniola nevű sziget keleti részét foglalja el, nyugatról Haiti határolja.

Santo Domingo

Santo Domingo a Dominikai Köztársaság fővárosa és egyben legnépesebb városa, mely az ország déli részén, a Karib-tenger partján fekszik. 1492. december 5-én Kolombusz fedezte fel Hispaniola szigetét. Alapításának ideje 1496 augusztus 4. Santo Domingo az „Újvilág” legrégebbi állandóan lakott települése. A város elnevezésével a fiatalabb Kolombusz testvér kívánt emléket állítani édesapjuknak, amikor az első településnek apjáról és védőszentjéről a Santo Domingo de Guzmán nevet adta.

Az Ozama folyó Karib tengeri torkolatánál, a trópusi övben fekszik. Éghajlata állandóan meleg, fülledt, a páratartalom 75-80%-os. Az évi középhőmérséklet 25,6 °C. A hónapok közül az augusztus a legmelegebb; átlag 27 °C, a leghűvösebb pedig a január, átlag 23,9 °C. A csapadék bőséges (átlag 1386 mm), melynek nagy része a májustól novemberig tartó nyári évszakra jut. Tipikus szavannai klíma.

Santo Domingo az ország egyetlen milliós lakosságú nagyvárosa, ipari, kereskedelmi központja, de itt van az ország legnagyobb kikötője is, és egyben a déli partvidék gazdasági központja. A város új kikötőjét a Rio Hainát, mely az Ozama folyó torkolatában fekvő régi kikötőtől 15 km-re nyugatra építették fel. (A régi kikötőbe ugyanis csak kisebb merülésű hajók futhattak be a torkolat előtti rekesztőzátony miatt). Az új kikötő már nagy tengerjáró hajók fogadására is alkalmas. A főváros fontos légiforgalmi csomópont is. Las Americas, a nemzetközi repülőtere a várostól 25 kilométerre keletre fekszik.

A város tudományos intézményei, múzeumai, színházai és könyvtárai révén az ország kulturális életében is vezető szerepet tölt be. A város múzeumai többek között: Királyi múzeum, Alcázar, Dominikai Ember Múzeuma, Szépművészeti Galéria, Kolombusz palota. Színházai: Nemzeti Színház, Operaház. 1538-ban itt alapították meg a földrész legelső egyetemét. A városban 2008. december 22-én adták át a karibi térség második metróvonalát. A város tervezi a metróhálózat kiépítését, ennek első eleme a 14,5 km hosszú, összesen 16 állomással megépített első vonal.

Aki a nyüzsgő éjszakai életet szereti illetve bevásárolási lehetőségeket keresi ne hagyja ki Colonial city-t, ami a fováros legfobb látnivalója. Itt található a nyugati félteke első katedrálisa, egyeteme, kolostora, bírósági épülete és kórháza. Ez a városrész az UNESCO világörökség része. A városban számtalan meghitt kávézó, étterem bújik meg az évszázados falak oldalában. A kolombusz Világítótorony nemcsak utat mutat, de egyben itt található a nagy felfedező földi maradványa is.

Karneválok: La Vega és Santo Domingo területén minden év február 27-én karnevált tartanak. Ez nemzeti ünnepnap, a függetlenség napja!

Gasztronómia: Tipikus ételei a kókuszos-diós hal, és a "La Bandera" is, ami halból, babból és rizsből áll. A "Chicharon de Cerdo" ecettel pácolt szalonna. A "Chen Chen" fűszeres marinádban megfőzött apró kukoricadarabokból áll, melyet kecskehúshoz tálalnak. A "Chaca" egy édesség, melyet kukoricából, tejből, cukorból, fahéjból és kókuszdióból készítenek. A legtöbb étel alapja a főzőbanán, melyet pürének és pasztának állítanak elő, úgy hogy banánlevélbe göngyölve sós vízben megfőzik.

Inni főleg gyümölcsleveket isznak, mint például a Papaya, narancslé, ananász, kókusztej. Nagyon ízletes a sörük és a rum, mely a tipikus dominikai koktélok alapja, mint a Pina Colada vagy a Cuba Libre.

 Turizmus: az idegenforgalom nagyon jelentős bevételnek számít. Évente több százezer ember választja uticéljául a Dominikai Köztársaságot.



Forrás: Santo Domingo ismertető - Start Utazás




Keresés
8 499 utazás 332 610 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System




© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak Napelemes rendszerek, energiahatékonysági beruházás