Ciprus, a szerelem szigete

Kedvencek közé     Nyomtatás     Küldje el ismerősének!        Azonosító: 76793
Lejárt ajánlat
Ellátás: félpanzió
Szálláshely:3*
Indulás:Budapest
Utazás:repülővel
Típus:körutazás

Ország: Ciprus
Város: Larnaca, Limassol, Nicosia, Paphos

Szállás / program részletes leírása



Az út áttekintése
·  Aphroditének, a szerelem istennőjének sziklája
·  Szent Pál oszlopa és ásatások Paphosban
·  Aranymozaikok Kykk os monostorában
·  Városnézés Nicosia-ban és Larnaca-ban


Szállás:
3 csillagos szálloda
Ellátás:
Programleírás szerint
    
       
Program 
1. NAP: BUDAPEST – LARNACA – NICOSIA

Menetrend szerint, várhatóan a reggeli órákban utazás Ciprusra. Larnacaba érve megkezdjük városnézésünket. Először rövid meg­állás az útba eső, a város külső részén lévő sóstónál, melynek partján találjuk a Hala Sultan Tekke mecsetet, mely a muzulmá­nok egyik legfontosabb zarándokhelye. A templom körül renge­teg macska él, ez is és a sótól fehér talaj is különlegességet ad a helyszínnek. Ezt követően Larnacaban tartunk egy rövid városné­zést, mely során megnézzük az Óvárost és a Szt. Lázár templo­mot. Az egykori Kition az egyik legősibb települése a szigetnek, ahol a legenda szerint Lázárt eltemették. A Szent Lázár temp­lomban látni fogjuk a neki tulajdonított szarkofágot is. Ezután a fővárosba, Nicosiaba utazunk. A világ utolsó megosztott fővá­rosába érve megnézzük a „Zöld vonal” egy részét, amely 1963 óta kettéválasztja a fővárost görög és török Ciprusra. Elhaladunk a Velencei-fal mellett, amely az óvárost és az új városrészt külö­níti el. Egy rövid sétát is teszünk a belváros hangulatos sikáto­raiban. Később gyalogosan átmegyünk Nicosia északi, törökök által megszállt területre, megtekinteni a csodálatos Szent Szófia katedrálist (ma Selimiye mecset) és a Büyük Han karavánszerájt. Különleges, ahogy a város közepén lévő szögesdrótos kerí­tés elválasztja a görög és a török részt. Mi is csak az okmánya­ink ellenőrzése után tudjuk átlépni a határt (személyi igazolvány vagy útlevél kötelező!). Programunk után szállásunkra uta­zunk. Hotelünk a tengerparton, Ayia Napa városánál lesz (5 éj). A település Ciprus dél-keleti részén fekszik, népszerű üdülővá­ros éttermekkel és szórakozóhelyekkel. Nevét az egykor a város központjában álló azonos nevű kolostorról kapta. A szálloda közvetlenül a homokos tengerpartnál található, nagy parkkal és medencével rendelkezik. Homokos, lassan mélyülő, fürdésre alkalmasabb tengerpart kb. 400 m-re található. Vacsora.

2. NAP: PIHENÉS

Egész nap pihenés és fürdőzés a tengerparton vagy a medencénél.

3. NAP: LIMASSOL – APHRODITÉ SZIKLA – PAPHOS

Ma egy vallástörténeti, régészeti, mitológiai kirándulásra indu­lunk, elsőként Limassol városába. A történelmi városrészben teszünk egy sétát, majd a közeli ókori romváros, Kurion követ­kezik. Az ősi város egykor virágzó római település volt, itt talál­ható egy, a mai napig működő görög-római színház és számos közfürdő is, de a fő látványosságok azok a mozaikok, melyek több mint 1.500 évesek. A nap következő megállója Paphos lesz, mely 2017-ben Európa kulturális fővárosa volt. Az UNESCO világörökség részét képezi az archeológiai park a római kori vil­lák maradványaival. Láthatjuk többek között a Dionüszosz villá­ban gyönyörű állapotban megmaradt mesés padlómozaikokat. Ezt követően megnézzük Szent Pál oszlopát, ahová kikötözték és 39 korbácsütést mértek rá, mert keresztény módon imád­kozott, valamint megnézzük a mellette lévő több száz éves templomot a körötte feltárt műemlékekkel. Továbbutazva meg­nézzük Aphrodité szikláját egy tengerparti megállóval Petra tou Romiou-ban. A monda szerint itt lépett ki a habokból az istennő, és amerre járt, lába nyomán csodás növények, fák kel­tek ki a földből. Jó idő esetén itt lesz lehetőség egy rövid ideig megmártózni a tengerben, amikor körbe lehet úszni a sziklát is. Késő délután visszatérünk a szállásra, este vacsora.

4. NAP: PIHENÉS VAGY TROODOS-HEGYSÉG – KYKKOS MONOSTOR

Reggeli után, aki szeretne, egész napos fakultatív kiránduláson vehet részt. Az oda- és visszaúton a sziget legnagyobb hegy­vonulatát, a Troodos-hegységet érintjük. Nicosia mellett elha­ladva a demarkációs vonal mentén közelítjük meg a hegyet. Megállunk egy tipikus ciprusi hegyi faluban, Kakopetriaban. A falu szélén áll a XI. századi Ayios Nikolaos templom, mely román kori alapokra épült, s melynek freskói a világörökség részét képzik. Az út egyik leglátványosabb állomása a Kykkos monostor híres aranymozaikos falfreskóinak megtekintése. A XI. században alapított bizánci kolostor Ciprus leggazdagabb vallási intézménye. Itt őrzik a csodatévő Szűz Mária ikont, mely valószínűleg a XII. századból származik. Lesz rövid szabadidőnk is, amikor a helyiek gasztronómiájából is kaphatunk egy kis íze­lítőt. Hazafelé egy hangulatos kis hegyi faluban, Peristeronaban állunk meg, a település különleges templomáról készíthetünk fényképeket. Esti órákban érkezünk vissza a szállásra, vacsora. Aki nem akar jönni a fakultatív kirándulásra, ő pihenhet a szál­lodában, fürödhet a tengerben is. Garantált fakultatív kirándulás Troodos – Kykkos : 50 €.

5. NAP: PIHENÉS – ÉSZAK-CIPRUS

Egész nap pihenés és fürdőzés a szállodában, vagy a teljes napot észak-ciprusi (török ciprusi) kirándulással lehet tölteni. A prog­ram első nevezetessége Szent Hilarion vára. Fel lehet gyalo­golni a vár bástyájához, bár ez nem kis kihívás. Megfelelő cipő kell az egyenetlen talajon történő lépcsőkkel tarkított túrá­hoz. Továbbhaladunk és érintjük Kyrenia csodás kikötővárosát, majd a Bellapais Kolostort. Lesz szabadprogramunk is, amikor tudunk ajándékokat és emléktárgyakat vásárolni. Famagusta belvárosa után a Holtváros körüli buszos utazásunk megdöb­bentő. Bepillanthatunk a drótkerítéssel körülzárt lepusztult, élettelen, hajdan pezsgő, hangulatos városrészbe. Utunk során talán itt érezhető leginkább a görög-török ellentét a szigeten. A határátlépés feltétele útlevél vagy személyi igazolvány! Észak- Ciprus garantált fakultatív kirándulás : 75 €.

6. NAP: NICOSIA – LARNACA

A reggelit követően transzfer a reptérre, és délelőtti órákban hazautazunk Budapestre. Érkezés kora délután a Liszt Ferenc Repülőtérre.

Az augusztusi időpont esetében ezen a napon a reggeli után szabadprogram, majd hazaindulás az esti órákban.Van arra lehetőség, ha valaki tovább szeretne nyaralni Cipruson, akkor ezt megteheti. Akkor a helyi (magyarul beszélő) idegenvezető segít az esetlegesen felmerülő problémákban, ill. ő intézi hazautazáskor a transzfert is a repülőtérre. Kérjen ajánlatot irodánktól a plusz éjszakákra.

- minden autóbuszos utunknál ingyenes oda-vissza transzfert biztosítunk utasaink számára az alábbi városokból: Debrecen, Dunaújváros, Füzesabony, Gyöngyös, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szekszárd. (További felszállási helyek bizonyos utaknál Budaörs, Győr, Nagykanizsa, Siófok, Székesfehérvár, Tatabánya, Tiszaújváros.)
- ingyenes parkolás repülős útjainknál, a repülőtér közelében, a parkoló és a repülőtér közötti oda-vissza transzfert szintén ingyenesen nyújtjuk. A parkoló igényes, aszfaltozott és a nap 24 órájában őrzött.
- 65 év felettiek kedvezménye = Kedvesség a tapasztaltaknak!
Minden utasunknak, aki  az utazása indulásáig betölti 65. életévét extra, mindennel összevonható kedvezményt biztosítunk, mindössze születési dátumát kell megadnia foglaláskor. A kedvezmény mértéke egységesen: 2.000,- Ft/fő.
- Egyágyas felár kedvezmény = Segítség, ha nem sikerülne a társítás!
Egyedül utazó utasaink kérhetnek társítást, Ha mégsem sikerülne társat találni (azaz páratlan számú társítást kérő van az úton), akkor 20.000 Ft-ot a Proko Travel átvállal az egyágyas felárból minden Proko Travel által szervezett utazás esetében. A kedvezmény igénybevételéhez indulás előtt min. 30 nappal le kell adni a foglalást. Az egyágyas felár összege, maximum: 20.000 Ft.

Utolsó sor kedvezmény:  Autóbuszainkban az utolsó széksor (általában jobboldali 11. és baloldali 13. sor) kevésbé, vagy egyáltalán nem dönthető. Azon utasainknak, akiknek már máshol nem tudunk helyet biztosítani, és ezt előzetesen igénylik, 5.000 Ft extra, egyéb kedvezménnyel összevonható árengedményt adunk.

Ingyenes audio guide rendszer = A modern körutazás eszköze
2011 óta egyre több körutazásunknál használunk audio guide rendszereket. Ezek olyan fülhallgatóval ellátott adó-vevők, melyek segítségével akár 100 méterről is tökéletesen hallhatja az utas az idegenvezetője ismertetőjét. A városnézések jóval szabadabbá és könnyedebbé válnak ezen eszközök által. Sok utazási irodától eltérően mi a saját audio guide rendszereink használatáért nem számítunk fel plusz díjat, sőt minden utasunkat megajándékozzuk egy fülhallgatóval a rendszer használatának kezdetekor. A rendszerek korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésünkre, így nem tudjuk minden körutazásunk esetében biztosítani.



Tudnivalók az árról

Mi mindent tartalmaz az alapár?


A leírt alapprogramot
Szállást 3 csillagos szállodákban
Félpanziós ellátást (reggeli és vacsora)
Magyar nyelvű idegenvezetést Budapesttől Budapestig
A retúr repülőjegy alapárát
Egy max. 20 kg-os feladható poggyászt
Egy kézipoggyászt
Ferihegy-közeli parkolást az út teljes időtartamára
Fix, foglaláskor választható ülőhelyet a kinti autóbuszon
Útlemondási biztosítást (egészségügyi probléma esetére)

 

A reptéri illeték ára az indulásig változhat!

 
Töltődik a foglalási lap








© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak Napelemes rendszerek, energiahatékonysági beruházás