NEMESEK ÖRÖKSÉGE – Szabolcs, Szatmár, Bereg kincsei, tiszai fürdőzéssel

Kedvencek közé     Nyomtatás     Küldje el ismerősének!        Azonosító: 267634
Lejárt ajánlat
Ellátás: félpanzió
Szálláshely:3*
Indulás:Budapest
Utazás:autóbusszal
Típus:nyaralás

Ország: Magyarország
Város: Nyírbátor, Nyíregyháza

Szállás / program részletes leírása



PROGRAM:

 

1. nap

Indulás: 6.00 Székesfehérvár, 7.00 Budapest.

Szabolcsban kezdjük észak-kelet magyarországi barangolásunkat. Nyíregyháza az első állomásunk. Sétát teszünk a megyeközpont szép belvárosában, majd a gyönyörű Sóstói Falumúzeumban vár ránk igazi időutazás: a 19. századi Felső-Tisza vidék népi életét ismerjük meg. Beregvidékre érve következő célpontunk a vásárosnaményi Tomcsányi kastély. A teljes szépségében pompázó barokk épületben a Beregi Múzeum kapott helyet. Az országos hírű vaskályha- és öntöttvas gyűjtemény mellett beregi hímzés és szőttes együttes, beregi hímes tojások tekinthetők meg itt. Az egyedülálló Hunor Vadászati Kiállítást is megtekintjük még, mielőtt elfoglalnánk szállásunkat és elköltenénk a híres beregi gasztronómia remekeiből álló vacsoránkat. Szállásunk éttermének híresen jó a konyhája. Csak néhány példa a sok finomságból: töltött káposzta, szilvalekváros derelye, tiszai halászlé, túrós nyögő tejföllel és ropogós húsos töpörtyűvel. Esti sétaként a pár száz méterre lévő Kraszna partra látogatunk, ahol a Málenkij Robotra elhurcoltak emlékművét tekintjük meg.



2. nap

Reggeli után szabadidő és strandolás Gergelyiugornyán, a selymes fövenyű, homokos Tisza parton. A szabadstrandot sokan a Tisza legjobb strandjának tartják (3 km a szállásunktól). De választhatjuk a helyi Szilva Termál- és Welnessfürdő szolgáltatásait is. A délelőtti pihenés után Baktalórántházára utazunk. A Degenfeld család birtokán az interaktív kiállítás a nemesi élet hétköznapjaival, a kastély birtokosainak történetével, és megannyi tudományos érdekességgel ismertet meg minket. Vaja a következő állomásunk. A Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye rendkívül színvonalas, érdekes kiállítása bemutatja a szabadságharcokból részüket mindig derekasan kivevő Vay-család történetét, és a Felső-Tisza vidék szerepét a Rákóczi-szabadságharcban. Visszaindulunk szállásunkra, Gyulaházán szakítva meg programunkat egy-két fotó erejéig. A falu nagy szülötte, az első magyar űrhajós, vadászpilóta, űrkutató, Farkas Bertalan. Az ő tiszteletére a faluközpontban központjában kiállítottak egy gyönyörűen felújított MiG-21 F-13-ast - ez a világ legnagyobb számban gyártott szuperszonikus vadászgépe.


3. nap

Reggel fakultatív lehetőség: a történelmi Szatmár vármegye határát átlépve első utunk a Panyolai Szilvórium Zrt. Elixír kostolóházába vezet - a fakultatív lehetőség különleges kalandot ígér. Meghallgatjuk a főzde mesébe illő, legendás történetét, végigkísérjük a gyümölcs útját a fától a palackig, szakértő vezetéssel. Megismerjük a „Nemtudom” szilvafajtát, mely csak itt terem ilyen minőségben, és a mintegy 40 féle kézműves Panyolai Pálinkát. A 4 tételes kóstoló mellé mangalica tálat reggelizünk paprikás szalonnával, kolbásszal, lilahagymával, zöldségekkel. A program ára 4500 Ft/fő. A szilvájáról híres Penyigére már az egész csoport utazik: mennyei szilvalekváros fánkkal várnak itt minket. A több mint 100 éves parasztházban kialakított Lekvárdában megismerhetjük a lekvárkészítés fortélyait és tárgyi emlékeit, majd kedvünkre vásárolhatunk a finom lekvárok közül.
Innen a Cégénydányádi Kastélypark Természetvédelmi Területen álló kastélyhoz látogatunk, melynek angolparkjában óriásplatánok, liliom- és tulipánfák is találhatók. Tiszacsécsén áll nagy írónknak, Móricz Zsigmondnak emlékháza, amely tipikus, Felső-Tisza vidéki paraszti lakóház. Benne a bútordarabok és berendezések a vidéki szegény, paraszti életmódot mutatják be. Túristvándiban egy ipartörténeti különlegességet, a 18. században épült és mai napig működő vízimalmot csodáljuk meg. Az épület teteje fazsindellyel fedett, kiállítása a vízimalom történetét, működését ismerteti. A szomszédos Szatmárcsekén egy másik néprajzi különlegességet láthatunk. Itt állnak az Európa-szerte híres és egyedülálló csónak alakú fejfák. A temető legmagasabb pontján találjuk Kölcsey Ferenc síremlékét, aki élete nagy részét Szatmárcsekén töltötte. Itt írta meg a Himnuszt is. Napunk utolsó programja egy igazi csoda, Tákos büszkesége, a "Mezítlábas Notredame" - a sárral tapasztott, paticsfalú, festett fakazettás mennyezetű református templomot tekintjük meg szívbéli helyi vezetéssel.

4. nap

Sétát teszünk a Bátorligeti Ősláp területén, ahol a Nyírség jellegzetes növény és állatvilágát figyelhetjük meg. Nyírbátor református temploma a Magyarországon fennmaradt egyik legremekebb késő gótikus alkotás. 1488-1511 között épült Báthori István megrendelésére. A kenyérmezei csatában bátorságával kitűnt erdélyi vajda vörös márvány síremlékét is láthatjuk majd. A különálló, 30 méter magas, közel 400 éves, késő reneszánsz fa harangtorony is páratlan látnivaló. A nyírbátori katolikus templom szemkápráztató, világhíres műemléke a 300 éves Krucsay-oltár, amely a passió minden eseményét bemutatja. A kellemes hangulatú Várostörténeti Sétányon, gyalogszerrel folytatjuk nyírbátori programunkat. Különleges szobrok és ismertetőtáblák jelenítik meg itt a Báthoryak címerében is szereplő sárkány helyi kultuszának gyökereit, a Szentvér utca legendáját és a Báthoryak történetét. Sétánk a XIV. században épült Báthory-várkastélynál ér véget. A korhű berendezés megcsodálása mellett a híres Panoptikumot is megcsodálhatjuk, ahol 5 képben, 45, hihetetlen aprólékossággal kidolgozott figura élethű nagyságban jeleníti meg a XVI – XVII. század legfontosabb történéseit. Nyírbátort magunk mögött hagyva a görög katolikusok híres búcsújáró helyére, Máriapócsra utazunk, ahol találkozhatunk a könnyező Szűz Mária ikonképével. Kállósemjénben eredeti pompájában látható az ősi magyar nemesi dinasztia, a Kállay család kúriája. Itt töltötte a nyarakat családjával együtt Kállay Sándor miniszterelnök. Garázsában egy eredeti Ford A-modell is látható. Érkezés Budapestre 21, Fehérvárra 22 óra körül.

 



Tudnivalók az árról

Ár: 74.000 Ft
1 ágyas felár: 12.000 Ft.

Foglalási díj: 1500 Ft


Ár tartalmazza: szállás 3* szállodában, félpanziós ellátás, honismereti vezetés.

Nem tartalmazza a belépők árát: kb. 8500 Ft, nyugdíjasoknak 6.500 Ft.


Szállás: 3 éjszaka Vásárosnamény bevárosában, a szép szobákkal, híresen jó, táj jelegű
étkeket kínáló étteremmel is rendelkező 3*-os Kovács Panzió és étteremben. https://hotel-
kovacs.hu/

 

 
Töltődik a foglalási lap




Keresés
8 486 utazás 337 417 indulási időpontja között.
Utazási magazin


Recommendation Engine, Recommendation System




© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak Napelemes rendszerek, energiahatékonysági beruházás