Beszámoló

Zakynthos - Villa Basil



J3QRG (5) beszámolója (10528 megtekintés)
szerkesztés alatt

Értékelés: 0*

Földrajzi elhelyezkedés, szállás: Tsilivi, Görögország, Görög-szigetek, Zakynthos, Jón-szigetek

Téma: Nyaralás

Utazás időpontja: 2017.06.20 - 2017.06.27



Video: https://youtu.be/gQ8ASCF7vcs

Idei családi nyaralás célja Zakynthos.

Ferihegyi reptéren a járatra nem közvetlen a beszállás az épületből, belső buszjárat visz a repülőhöz. Nálam eddig az Aegeon, fel és leszállása (2016 Korfu, Airbus A320) vitte a prímet, mind oda, mind a visszaút folyamán. Idei légitársaságunk a Travel Service (Boeing 747-800) volt. A visszaút megközelítette a magasra tett Aegeon mércét. Az elfelé út, le és felszálló része pedig tükrözte a tengerek vidám ringatózását. Légikisérők, főleg a sztyuárdot illetően, csillagos ötös minősítést érdemelne, oda és vissza útért is. A felszolgált étel is ital, ezen az úton, a fitness jegyében telt.

Reptérről a transfert a (Mouzenidis szervezésében) Villa Basil irányába kényelmes busszal, míg visszafelé ötünknek, két kicsi biztosította.

Mint ismeretes, Görögországban a hotelek minősítési szintjét egy kicsit rugalmasabban kezelik, mint felénk. Tsilivi lakhelyünk 2 csillagot kapott, bár meggyőződésem, ez minimum 1 csillaggal kevesebb, mint amit valójában képvisel. Medencénél található snack bár, Jorgos irányítása alatt (árai a tavernák szintje alatt, minősége pedig legalább azon a szinten), illetve a teljes személyzet hozzáállása várakozáson felüli. Beleértve a takarítónők (napi takarítás, 3-4 nap után ágynemű csere, figurákat hajtogatnak pl. a lepedőből), munkáját is. A személyzet minden tagja jól beszéli az angolt, mint ahogy a szigeten szinte mindenki. Egy 2 m2-es és egy 8 m2-es balkon tartozott a kétszobás apartmanunkhoz. Mindegyik szobában síkképcsöves TV található a falon rögzítve. Bár aki nyaralni jött, legalább annyira nem hiányozna neki a TV, mint a konyhában a sütő. Így annak hiánya nem is észrevehető. Fürdőben kényelmesen elférni, igaz, aki többletsúllyal rendelkezik, a zuhany\"kabin\"-ban elgondolkodik az egészséges táplálkozás előtérbe helyezéséről. Légkondi nélkül is kellemes a szobák hőmérséklete (bár van mindegyik szobában) a napközbeni árnyékolok behajtásával. Éjszaka pedig a szúnyoghálók behúzásával, mindent kitárva, a tengeri szellő biztosítja a kellemes alvást. 100 m-re a tenger, nyugodt környezet, 200 m-re a centrum.

Vendéglátásban Zakynthos szigete sem hazudtolja meg a görög hagyományokat. Számunkra a legszívélyesebb és egyben legbarátiabb, The Brothers Greek Traditional Taverna, vendégszeretete volt Tsiliviben. Ha valami tengerparton található, pl. Oriszontas Taverna, Agios Sostison, közvetlen rálátással Marathonisire és a Cameo szigetre, még nem jelenti azt, hogy drága hely. No ha valami tradicionális kinézettel rendelkezik, mint a Dionisos Taverna, Tsiliviben, az sem jelenti azt, hogy azt kapod, mint amire számítanál! A tradicionális görög ételeket nem igazán kiemelkedő szinten készítik, valójában, amit rendeltünk, (nemzettől függetlenül) egyiket sem. A kiszolgálás színvonala szégyenfoltja az egész szigetnek. Aki szeret egy kicsit többet fizetni, mint más éttermekben, csak azért, hogy minél előbb túl legyen nyaralása legrosszabb élményén, az mihamarabb látogasson el ebbe a pénzhajhász étterembe.

A sziget körüli hajókirándulás, fürdőzésekkel, Navaggio öböl, Kék Barlangok ... látogatással kihagyhatatlan élményt jelent mindenki számára.

Ha már útra keltünk, busz jegy 1,80 Eur. Buszok légkondicionáltak. Minden busz a fővárosba Zakintosra érkezik, indul és az átszállás is itt történik (csatoltam a menetrendet). Sofőrök simán elmennek bárki és bármi mellett akár 10-20 cm oldaltávolságban is nagyobb sebességgel.

Busz menetrendet vedd tájékoztató érvényűnek, 1-2 perccel hamarabb indulás elképzelhető, 10-20-30 perc csúszás, megszokott. A nap utolsó járatára, kiváltképpen, ha 22 óra után van, ne vegyél mérget, hogy meg is érkezik

Kocsi bérlés 35 – 55 Eur / nap, méret és típustól függően, már lehet normális kocsit kapni. Taxi pl. Tsilivi – Zakynthos 11 Eur, Tsilivi – Laganas 20 Eur. Több mindenki kínálgatja magát, mi csak a Zante Radio Taxival utaztunk.

Kresz szabályokat csak turisták tartják be, ők is csak az elején. Helyiek az eddig megszokottnál is lazábban közlekednek. Járművek élveznek, szereznek maguknak elsőbbséget mindenhol.

Telefon és az mobilnet rabja vagy, hát itt leszoktatnak róla. Nem vacakolnak a stabil hálózat kiépítésével. Szállásunkon (Villa Basil) és étteremben is van stabilan működő Wifi.

A hír igaz, szemrevételezheted Laganas buli utcáján a tesztoszterontól duzzadó, hónuk alatt dinnyét cipelő „legkeményebb” angol fiatalokat, kik a KO-t már 21-22 óra után nem csak a ringből ismerik. Remélem, a lányok irányában nem tévedek, de valóban csak ezeket a „derék angol lordokat” akarják követni és nem az ősi mesterség nyári hírnökei. Kinézetre, és viselkedésre, mindenesetre méltó vetélytársaik lennének. Zakynthosiak a többi görögnél is lazábbak, kisebb boltokban az árak nagyjából fel vannak tüntetve, jégkrémek esetében ez nem valószínű. Vedd fel az itteni lazább ritmust és élvezd az életet! Felejtsd el a felénk megszokott feszített tempót és a precizitást, ha jól akarod magad érezni. Nyaralni jöttél, nem idegeskedni! Majd lesz, ahogy lesz!

Strandokon 6-7 Eur / napernyő + 2 napozó ágy. Ha teknőst akarsz látni, Kalamakit javasolnám. Azt, hogy este, hajnalban vagy napközben „futsz össze” velük, már csak a szerencse dolga. Mi pl. kicsit odébb, a Cameo sziget és Laganas közötti kikötőnél is láttunk két Caretta Carettát. A tenger hőmérséklete északról (Tsilivi) délre (Laganas) haladva melegszik. Bár a legmelegebb Banana Beach és Porto Zoro-nál volt.

Mennyire más a szigeten a felfogás, mint felénk, tökéletesen mutatja a hazaút. Mouzenidis (Start Utazás partner) kijuttatott a reptérre, Hagymásy Dóra felügyelte, Sun & Fun pedig segített becsekkolni. Itt tudják, mikor kell versenyezni és mikor érdemes inkább összefogni. Nyaralás alatt a hőmérséklet a fürdéshez teljesen ideáliasan alakult. Némiképpen a visszaúton is. A reptér nem tudta biztosítani a légkondicionálást a repülőnek (reptéri busznak sem), a reptéri mobil aggregátor felmondta a szolgálatot, a repülő egysége meg levágta a „biztosítékot”. Szaunás jegyet nem árultak, de nekünk jutott belőle. A személyzet minden tőle telhetőt megtett, hogy ezt az anomáliát minél „kényelmesebben” vészelhessük át. Ez mennyire nyomta rá a bélyegét az egész nyaralásra? Következő utunk során oda és visszaúton is ez várna ránk? Erre csak azt tudom mondani: indulhatunk?!




Hozzászólások a beszámolóhoz


Még nincs hozzászólás. Legyél Te az első, aki véleményt mond!

Keresés
   ok

Részletes keresés


keresés


Felhasználó kereső
Felhasználó név:
Név:
E-mail cím:
Hova utazott:


keresés


Utazás kereső
   ok

Ennyiért utaznék
   ok

max összeg/fő





© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak